Ovi mali insekti već su poznati kao potencijalni prenosioci Lajmske bolesti, a doktori sada upozoravaju da mogu da budu i uzrok trajne alergije na govedinu, jagnjetinu i svinjetinu.
Britanski stručnjaci upozorili su na pet slučajeva ljudi koji su razvili ozbiljne alergijske reakcije na ove vrste mesa, nakon ujeda krpelja. Oni ističu i da nema leka za alergiju na meso izazvanu ujednom krpelja, te da je jedino što ovi ljudi mogu da urade da izbegavaju crveno meso.
Naučnici objašnjavaju da neki krpelji nose vrstu šećera koja se naziva "alfa-gal" koja se nalazi u većini životinja, ali ne i kod ljudi. Krpelji "preuzmu" alfa-gal kada ujedu životinje poput ovce, recimo, a zatim ih ujedom prenesu i na ljude.
Uobičajeno, ljudi nisu alergični na alfa-gal koji se nalazi u mesu kada ga jedu jer ta supstanca jednostavno prođe kroz sistem za varenje, a da ga imuni sistem ni ne primeti. Ali ako dospe do krvotoka, što je slučaj kada se prenese ujedom krpelja, onda imunitet angažuje antitela da se odbrani.
Kao rezultat toga, kada nakon toga osoba bude izložena alfa-galu kada jede meso, dolazi do reakcije.
Simtpomi koji mogu da se jave su osip, bol u stomaku, gušenje usled oticanja dušnika, pa čak i anafilaktički šok. I dok u većini slučajeva do alergijske reakcije dolazi odmah, u slučaju alergije na meso izazvane ujedom krpelja reakcija je često odložena, tri do osam sati nakon konzumacije mesa.
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama