Ovi mali insekti već su poznati kao potencijalni prenosioci Lajmske bolesti, a doktori sada upozoravaju da mogu da budu i uzrok trajne alergije na govedinu, jagnjetinu i svinjetinu.

Britanski stručnjaci upozorili su na pet slučajeva ljudi koji su razvili ozbiljne alergijske reakcije na ove vrste mesa, nakon ujeda krpelja. Oni ističu i da nema leka za alergiju na meso izazvanu ujednom krpelja, te da je jedino što ovi ljudi mogu da urade da izbegavaju crveno meso.

Naučnici objašnjavaju da neki krpelji nose vrstu šećera koja se naziva "alfa-gal" koja se nalazi u većini životinja, ali ne i kod ljudi. Krpelji "preuzmu" alfa-gal kada ujedu životinje poput ovce, recimo, a zatim ih ujedom prenesu i na ljude.

Uobičajeno, ljudi nisu alergični na alfa-gal koji se nalazi u mesu kada ga jedu jer ta supstanca jednostavno prođe kroz sistem za varenje, a da ga imuni sistem ni ne primeti. Ali ako dospe do krvotoka, što je slučaj kada se prenese ujedom krpelja, onda imunitet angažuje antitela da se odbrani.

Kao rezultat toga, kada nakon toga osoba bude izložena alfa-galu kada jede meso, dolazi do reakcije.

Simtpomi koji mogu da se jave su osip, bol u stomaku, gušenje usled oticanja dušnika, pa čak i anafilaktički šok. I dok u većini slučajeva do alergijske reakcije dolazi odmah, u slučaju alergije na meso izazvane ujedom krpelja reakcija je često odložena, tri do osam sati nakon konzumacije mesa.