Svi pacijenti su zbrinuti i nisu životno ugroženi, ali je trenutak da se prikupe neophodne rezervi krvi za predstojeći period, u kome je zbog sezone godišnjh odmora i praznika uobičajeno smanjen odziv davalaca, rekla je potparolka Instituta za transfuziju Gordana Antuljesku.

Antuljesku je za Tanjug rekla da je u ovom trenutku najviše izražena potreba za A krvnom grupom, koja je i najzastupljenija u populaciji.

"Nije lako obezbediti kontinuirano snabdevanje krvi i zbog toga se trudimo da obezbedimo adekvatne rezerve, posebno kada je sezona putovanja zbog godišnjih odmora", rekla je Antuljesku.

Ona je dodala da visoke temperature, isto kao i niske, uobičajeno utiču na deficit zaliha krvi.

"Kod nas je standardna situacija da imamo manji odziv davalaca krvi kada krene sezona praznika i zbog toga se obraćamo građanima svih krvnih grupa da budu davaoci krvi, posebno A i nulta krvne grupe", rekla je Antuljesku.

Kako je navela, pravo da daju krv imaju svi oni koji su zdravi, uzrasta od 18 do 64 godine.

"Muškarci mogu da budu davaoci na svaka tri meseca, a kod žena je to malo ređe, i one imaju tu mogućnost tri puta godišnje", izjavila je Antuljesku.

U Institutu za transfuziju krvi dobrovoljno se može dati krv svakog radnog dana od 7 do 19h, i subotom i praznicima od 8 do 15 časova.