Istraživanje grupe britanskih naučnika pokazalo je da konzumiranje čokolade vidno poboljšava sposobnost mozga da rešava matematičke zadatke.
Istraživanje grupe britanskih naučnika pokazalo je da konzumiranje čokolade vidno poboljšava sposobnost mozga da rešava matematičke zadatke.
Nakon ispijanja toplog kakao napitka, obogaćenog velikom količinom sastojaka iz čokolade, flavanola, volonteri su napamet mnogo lakše obavljali razne matematičke operacije.
Oni su, takođe, daleko manje osećali umor ili iscrpljenost, zaključak je istraživanja čiji su rezultati predstavljeni na godišnjoj konferenciji Britanskog psihološkog društva u Brajtonu, na jugu Engleske.
Prof Dejvid Kenedi, direktor Centra za istraživanje mozga i nutricionizam univerziteta Nortumbrija u Njukaslu i koautor studije, ističe da bi čokolada mogla da bude korisna u obavljanju izazovnih mentalnih zadataka.
Istraživanje je pokazalo da studenti koji konzumiraju velike količine čokolade dok se spremaju za ispite postižu bolje rezultate.
"Čokolada može da pomogne kada treba uložiti nešto veći napor, obaviti mentalno zahtevne zadatke", kaže prof Kenedi.
Flavanoli, koji pripadaju grupi polifenola, pojačavaju protok krvi u mozgu.
U istraživanju je učestvovalo 30 volontera za koje se pokazalo da mnogo lakše i brže računaju nakon popijenog napitka, obogaćenog flavanolima kao i da ne osećaju iscrpljenost nakon dužeg mentalnog napora.
Mada su volonteri dobijali količine flavanola koje se ne mogu naći u normalnoj ishrani, istraživači savetuju ljudima da u toku dana redovno konzumiraju što je više flavanola koji se, osim u čokoladi, nalaze u voću i povrću.
"Što više jedete voća i povrća i namirnica bogatim polifenolima, to će vaš mozak duže i bolje da funkcioniše", kaže prof Kenedi.
(Tanjug)
Nakon ispijanja toplog kakao napitka, obogaćenog velikom količinom sastojaka iz čokolade, flavanola, volonteri su napamet mnogo lakše obavljali razne matematičke operacije.
Oni su, takođe, daleko manje osećali umor ili iscrpljenost, zaključak je istraživanja čiji su rezultati predstavljeni na godišnjoj konferenciji Britanskog psihološkog društva u Brajtonu, na jugu Engleske.
Prof Dejvid Kenedi, direktor Centra za istraživanje mozga i nutricionizam univerziteta Nortumbrija u Njukaslu i koautor studije, ističe da bi čokolada mogla da bude korisna u obavljanju izazovnih mentalnih zadataka.
Istraživanje je pokazalo da studenti koji konzumiraju velike količine čokolade dok se spremaju za ispite postižu bolje rezultate.
"Čokolada može da pomogne kada treba uložiti nešto veći napor, obaviti mentalno zahtevne zadatke", kaže prof Kenedi.
Flavanoli, koji pripadaju grupi polifenola, pojačavaju protok krvi u mozgu.
U istraživanju je učestvovalo 30 volontera za koje se pokazalo da mnogo lakše i brže računaju nakon popijenog napitka, obogaćenog flavanolima kao i da ne osećaju iscrpljenost nakon dužeg mentalnog napora.
Mada su volonteri dobijali količine flavanola koje se ne mogu naći u normalnoj ishrani, istraživači savetuju ljudima da u toku dana redovno konzumiraju što je više flavanola koji se, osim u čokoladi, nalaze u voću i povrću.
"Što više jedete voća i povrća i namirnica bogatim polifenolima, to će vaš mozak duže i bolje da funkcioniše", kaže prof Kenedi.
(Tanjug)