Nadutost ne pogađa samo one koji se hrane nezdravo – dokaz tome su i fitnes zvezde koje na Instagramu povremeno objave fotografiju na kojima izgledaju kao da su u drugom stanju...

Pored vidljivog stomaka, mogu da se jave i grčevi u stomaku, gasovi, i generalno, sve to nije nimalo prijatno.

Ukoliko imate problem sa nadutošću, onda sigurno već znate da treba da izbegavate rafinisane ugljene hidrate poput hleba i paste, šećer, kao i beli i crni luk, kravlje mleko... jer su to namirnice koje najčešće dovode do nadutosti.

Ali, ono što mnogi ne znaju je i da neke zdrave namirnice – krstasto povrće, u koje spadaju kupus, brokoli, karfiol, kelj, prokelj, rotkvice – takođe mogu da budu uzrok nadutosti.

Ove namirnice su inače bogate nutrijentima, poput vitamina A, C i K, kao i folatima, antioksidantima i karotenoidima, ali zbog glukozinolata, odnosno hemikalija sa sumprom, dovode do nadutosti.

Naime, od ovih hemikalija se u crevima formira hidrogen sulfid, a rezultat toga su – gasovi.

To, međutim, ne znači da ne treba da jedete povrće, već više da, ukoliko primećujete da vam ove namirnice smetaju i izazivaju nadutost, smanjite količinu koju unosite. Osim toga, moguće je da će vam manje smetati ako ih jedete kuvane.

Takođe, postoje i neke namirnice koje možete da jedete uz ovo povrće, a koje će umanjiti nadutost ili čak u potpunosti eliminisati simptome – krastavac, borovnice, kivi, čia seme, lubenica i đumbir.

Pored toga, dobro je da pijete dosta vode, kako biste što pre izbacili toksine i višak soli, jer i to mogu biti krivci za nadutost.