Vitamin K koji se nalazi u nekim sirevima mogao bi da pomogne u borbi protiv kovid-19, sugeriše istraživanje 

Naučnici u Holandiji istražuju moguću vezu između nedostatka vitamina K i smrtnosti od korone. 

Pa, tako je otkriveno da su kovid pacijenti koji su "završili" na odeljenju intenzivne nege, a neki i kasnije preminuli, imali nedostatak vitamina K, a koji se nalazi u spanaću, jajima i tvrdim i plavim sirevima. Zaključak je da bi promena ishrane mogla da pomogne u borbi protiv opasne infekcije.

Istraživači koji proučavaju pacijente zaražene koronom u jednoj holandskoj bolnici otkrili su da postoji veza imeđu nedostatka vitamina K i fatalnih ishoda od kovid-19. 

Kovid-19 uzrokuje zgrušavanje krvi i dovodi do razgradnje elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, koji se unosi kroz hranu i apsorbuje u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji regulišu zgrušavanje i mogu da zaštitite od pojave ozbiljnog oboljenja pluća. 

"Moj savet bi bio da se uzimaju suplementi vitamina K. Čak i ako ne pomaže protiv ove smrtonosne bolesti, ovaj nutrijent je dobar za krvne sudove, kosti i verovatno i za pluća", reako je dr Rob Jansen i tim aholandskih istraživača. 

"Postoje vitamin K1 i K2. K1 se nalazi u spanaću, brokoliju, zelenom povrću, borovnicama, svim vrstama voća i povrća. Telo bolje apsorbuje K2, a nalazi se u holandskom i francuskom siru."

Japanski delikats fermentisane soje, po imenu nato, posebno je bogat vitaminom K2, a kako najavljuju njihovi naučnici, njegove zdrvstvene koristi tek treba da se istraže.

"Radio sam sa japanskom naučnicom u Londonu koja  mi je rekla da u određenim regionima u Japanu, gde jedu puno natoa, nije bilo smrti od kovid-19. Tako da bi to svakako trebalo istražiti", kaže dr Rob Jansen.