Gorušica ili osećaj peckanja u grudima javlja se zbog vraćanja želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda gorušice naziva se gastroezofagealni refluks. Glavni simptom je bolni osećaj peckanja u grudima. Ponekad je bol jak kao usled infarkta miokarda. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.

PIRINAČ

Progutajte jednu čajnu kašiku sirovog pirinča. On će pokupiti suvišnu kiselinu, a olakšanje ćete osetiti već nakon 15 minuta.

ŽVAKA

Žvaćite žvakaću gumu bez šećera. Žvakanje će stvoriti veću količinu pljuvačke koja će kiselinu potisnuti nazad u želudac.

ĐUMBIR

Svež đumbir deluje dvostruko na gorušicu – upija višak kiseline u želucu i pomaže smirivanje nerava koji doprinose gorušici. Đumbir možete da dodate jelima kao začin ili da ga jedete svežeg i da pijete čaj od đumbira. Čaj od đumbira se pravi tako što se kašičica svežeg đumbira doda šolji provrele vode. Sačekajte nekoliko minuta, pa popijte lekovit napitak.

SODA BIKARBONA

Dve čaše napunite hladnom vodom. Jedna čaša neka bude puna vode, a drugu nalijte dopola, pa u nju stavite dve kašičice sode bikarbone, promešajte i popijte. Drugu čašu vode popijte kako biste neutralizovali ukus sode.

VOĆE

Banana, sveža ili sušena, može da ublaži gorušicu, dok jabuke stvaraju efekat hlađenja u stomaku.

ORAŠASTI PLODOVI

Bademi i drugi orašasti plodovi veoma su delotvorni protiv gorušice, jer skupljaju kiselinu u želucu.

BILjNI ČAJ

Čaj od kamilice i nane efikasno neutrališu želudačnu kiselinu. Nana je efikasna u otklanjanju gorušice, jer pomaže u varenju i ublažava stomačne tegobe. Dodajte kašičicu izmrvljenih listova nane u šolju provrele vode. Ostavite da odstoji 30 minuta i pijte čaj nekoliko puta na dan.

ZAČINI

Cimet i kardamon, ako ih dodate u čaj, mogu da vam pomognu da se rešite gorušice. Ove začine dodajte dok kuvate čaj, a ne naknadno, kada je čaj već gotov. Može da pomogne i komorač. Žvaćite seme komorača nekoliko puta na dan. Tako ćete osvežiti dah, a lučenje želudačne kiseline držati pod kontrolom. Možete i piti čaj od komorača. On se priprema tako što se dve kašičice semena dodaju šolji provrele vode, zatim se ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i popije.

MLEKO

Hladno mleko ima veliki uticaj na smanjenje osećaja peckanja u stomaku, koji nastaje usled gorušice.

SIRĆE

Sirće, naročito jabukovo, može da spreči podizanje želudačne kiseline. Dovoljno je da pre obroka popijete vodu u kojoj je razblažena kašičica jabukovog sirćeta.

SPAVANjE NA LEVOM BOKU

Spavajte na levom boku jer želudačna kiselina tada brže prolazi prema crevima i oslobađa vas vraćanja kiseline. Nemojte leći odmah nakon obroka, jer to podstiče gorušicu.