Ne samo da uništava liniju i nije dobra za zdravlje, ova hrana nas na sve to čini još i glupima.
Hrana u kojoj preovlađuju mast i šećer, negativno utiče na kognitivnu fleksibilnost i na sposobnost pilagođavanja promenama.
Istraživanje je sprovedeno na labaratorijskim miševima, konzumirali su hranu sa različitinim nivoima šećera i masti, dok su u isto vreme izvršavali određene zadatke. Time su naučnici pratili razne fizičke i mentalne promene koje su se događale usled promena u ishrani koju su dobijali.
Posebna pažnja bila je posvećena bakterijama koje se nalaze u probavnom sastavu miševa iz svake grupe.
"Bakterije imaju mogućnost da ispuste spojeve koji stimulišu živce ili imunološki sistem i time utiču na niz bioloških funkcija", navela je profesorka fakulteta veterinarske medicine i glavna istraživačica Instituta Linus Pauling, Keti Magnuson.
Nakon četiri nedelje, mentalne i fizičke sposobnosti kod miševa koji su konzumirali hranu sa viskim nivoom šećera i masti, počele su da opadaju. Najvažniji faktor koji je uticao na smanjenje moždanih sposobnosti jesu bakterije u probavnom traktu.
I drugo istraživanje, u kojem su učestvovale žene, pokazalo je slične rezultate.
Tri grupe učesnica studije konzumirale su tri različite vrste jogurta - jedna je imala jogurt sa dodatim probioticima, druga je bila bez probiotika, a treća nije menjala ishranu.
Nakon četiri nedelje grupa bez probiotika, ova grupa učesnica imala je lošije rezultate na kognitivnim testovima, takođe i na testovima koji su bili povezani sa emocijama.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!