Dok uživaju u brzoj hrani ili nekim drugim ugljenim hidratima, mnogi uz to pijuckaju dijetalnu verziju gaziranih napitaka, želeći da barem na taj način umanje unos kalorija.

Međutim, iako vam se ne čini tako, kombinacija dijetalnih pića i ugljenih hidrata donosi vam više štete nego koristi, pokazalo je novo istraživanje.

U novoj studiji utvrđeno je da veštački zaslađivači koji se koriste kao zamena za šećer nemaju loš uticaj sami po sebi, ali u kombinaciji sa ugljenim hidratima pojačavaju reakciju u mozgu na ukus slatkog. To bi moglo da dovede do toga da ljudi jedu još više kako bi zadovoljili tu želju za slatkim, a posledica toga je i gomilanje viška kilograma.

Istraživanje je sprovedeno na Jejlu, u maloj grupi od 45 učesnika, od kojih su svi imali zdravu telesnu težinu i konzumirali su sedam napitaka u periodu od dve nedelje, dok je jedna grupa pila voćne sokove sa dodatim šećerom.

Analizirajući "ponašanje" mozga, utvrđeno je da najviše promena u načinu na koji mozak reaguje na sladak ukus ima kod onih koji su uz ugljene hidrate pili dijetalne napitke. Takođe, kod njih su primećene i promene u načinu na koji organizam reaguje na insulin.

Stručnjaci su podvukli da nije štetno ukoliko ponekad popijete dijetalnu verziju svog omiljenog napitka, ali savetuju da ga ne kombinujete uz ugljene hidrate