OD KRVNE GRUPE ZAVISI DA LI ĆETE SE ZARAZITI KORONOM: 3 faktora odlučuju da li ste u rizičnoj grupi | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

OD KRVNE GRUPE ZAVISI DA LI ĆETE SE ZARAZITI KORONOM: 3 faktora odlučuju da li ste u rizičnoj grupi

Autor Maja Gašić
Autor Maja Gašić

Tri faktora odlučuju da li će neko da oboli od kovida

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

"Istraživanja u okviru Instituta za nuklearne nauke Vinča, i istraživanja koja se rade na međunarodnom nivou, jasno pokazuju da postoji genetska predspozicija za oboljevanje od kovida 19. Da bi došlo do povećang rizika od oboljevanja od te bolesti znači da postoje promene na većem broju gena koje su obično smeštene na različitim hromozomima", objašnjava Snežana Pajović, direktorka Instituta.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, Pajović objašnjava da promene koje nastaju na genima, iz različitih razloga, povećavaju rizik za nastajanje oboljenja kovid 19. To su multifaktorska oboljenja gde spadaju i kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, neurodegenerativna oboljenja.

Možda će vas zanimati

Preko 100 oboljenja, dodaje, koje su učestala u okviru populacije su upravo multifaktorska oboljenja.

"Verovatnoća oboljevanja od kovida 19 zavisi od tri faktora. Od naše genetske predispozicije, okolnosti pod kojima živimo i od načina na koji živimo", ističe direktoraka Instituta "Vinča".

Prema njenim rečima, okolnosti podrazumevaju faktore sredine i sredina i te kako utiče da li će se ispoljiti takozvani loši geni, koje svako od nas ima u okviru genoma.

Spoljašnji faktori sredine isto mogu da utiču na ispoljavanje loših gena ili na njihovo suprimiranje.

Treći faktor je kakav život vodimo, a to znači kako se hranimo, koje bioaktivne komponente ta hrana sadrži pre svega antioksidanse, koliko dugo spavamo, kakva je naša fizička aktivnost.

Najnovija istraživanja pokazuju da se upotreba 500 miligrama vitamina Ce, 1.000 do 4.000 IJ vitamina De ukazala kao izuzetna preventiva.

"Kvalitet života je taj koji može da utiče da li povećavamo ili smanjujemo sopstevni rizik za obolevanje od kovida 19", poručuje Pajović.

Dodaje da su istraživanja pokazala, pogotovo u Italiji i Španiji, da ljudi koji imaju A krvnu grupu mnogo češće oboljevaju u odnosu na one koji imaju 0 krvnu grupu.

"To se objašnjava na taj način što antigeni, koji se nalaze u membrani eritrocita, su proteini koji su takođe kodirani genima", objašnjava Snežana Pajović. Dodaje da se opet dolazimo do genetskog nivoa jer su naše krvne grupe genetski determinisane.

U okviru biomedicinskih istraživanja, koja se odnose na kovid 19, realizuju se tri projekta, ističe Pajovićeva.

"To su projekti koji su dobijeni preko javnog poziva Fonda za nauku. Period trajanja tih projekta je 18 meseci, a sa konkretnim rezultatom možemo izaći za oko 10 meseci", kaže direktorka Instituta.

Naglašava da su u okviru programa koji se odnosi na selektovanje postojećih lekova, koji mogu biti prenamenjeni, odnosno primenjeni u kliničkoj praksi, već dobili određene rezultate.

Kroz saradnju sa Hemijskim fakultetom i referentnom laboratorijom za lekove Univerziteta u Teksasu imaju objavljenih šest medđunarodnih radova. Dodaje da što se tiče pronalaska leka za kovid 19 to će biti u nekoj drugoj fazi. Sada kada je epidemija u piku za pronalaženje novog leka bi trebalo 10 godina i to košta oko dve milijarde dolara.

"Nama treba hitno rešenje. U Institutu "Vinča" je razvijena inovativna kompjuterska metodologija na osnovu koje vršimo selektovanje već postojećih lekova i taj projekat se razvija kroz saradnju sa referentnom kovid 19 laboratorijom sa Univerziteta u Teksasu", izjavila je Pajović.

"Nakon selektovanja lekova kreće druga eksperimentalna faza gde se ti lekovi koriste za eksperimentalna biohemijska istraživanja, na različitim životinjskim modelima i to pokriva deo predkliničkih istraživanja pri čemu se koristi jedan od najinfektivnijih mutanata da bi dobili što jasniji odgovor kada je u pitanju jedna intenzvna infekcija", ističe Snežana Pajović, direktorka Instituta "Vinča".

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/RTS

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kaj

Još jedan pokazatelj da je ovo laboratorijski virus. Krvna grupa A je nastala posle O krvne grupe, kao rezultat prilagođenosti životu u velikim zajednicama i samim tim bila je otpornija na viruse. Izuzev na Covid... Pametnom dosta...

Ц

Ја мислим искрено да је још један у низу показатеља на могућност добијања короне јесте да ако не легнете пре 12 сати, јер они који легну после 12 ће бити уморнији и према томе њихов организам неће бити одморан што ће довести до слабљења имунитета а то до добијања овог дотичног вируса.

Hvala

Samo da istaknem: Kvalitet života je taj koji može da utiče da li povećavamo ili smanjujemo sopstevni rizik za obolevanje od kovida 19. KVALITET ŽIVOTA KVALITET ŽIVOTA KVALITET ŽIVOTA

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA