Kažu da je vrlo, vrlo retko, ali da se dešava! Kako se ispostavilo, trudnoća nije pouzdano kontraceptivno sredstvo. Da, ukoliko ste trudni, možete ponovo da ostanete u drugom stanju. Ova pojava naziva se superfetacija, a uslovu pod kojima se javlja... pa nisu baš uobičajeni.

Par iz Amerike je krajem 2020. saznao da će dobiti blizance.  Vest ih je obradovala, smatrali su da više nema potrebe da koriste kontraceptivna sredstva, da je seks "bezbedan".

Međutim, priroda ih je iznenadila. Buduća majka je ponovo zatrudnela i sada čekaju trojke!

Amerikanka koja na TikToku ima profil pod imenom Blondi Bani (plavokosa zečica), podelila je svoju priču i objasnila kako se ovaj fenomen desio. Objasnila je da samo 0,3 odsto trudnica može da doživi ovu "dvosstruko začeće", a dešava se zbog nešto drugačije ovulacije kod nekih žena.

zena zatrudnela dok je bila u drugom stanju
TikTok/screenshot 

 Blondi je objasnila i kako sada teku ove dve istovremene trudnoće. Ultrazvučno skeniranje se obavlja svake dve nedelje, kako bi se osiguralo da se dve različite trudnoće normalno odvijaju.

Njeno "mlađe" dete razvija se prema planu, ali zaostaje za "starijim" blizancima za oko 11 dana, na osnovu čega su lekari zaključili da se drugo začeće dogodilo upravo s takvom razlikom.

Zanimljivo da je ovaj fenomen ćešći kod starijih trudnica, a bitan faktor je i ako u porodici postoje slučajevi blizanačke trudnoće, šanse za višestruku trudnoću su u principu veće.

Očigledno je Amerikanka prvo ovulirala jednim folikulom. Do trenutka implantacije, embrion se podelio na dva dela i dogodila se trudnoća sa jednojajčanim blizancima. Posle 11 dana, dogodila se druga ovulacija - i oplodnja. Treći embrion se "smestio". Dakle, postojeća blizanačka trudnoća postala je trostruka.

zena zatrudnela dok je bila u drugom stanju
TikTok/screenshot 

Svaka višeplodna trudnoća nosi visok medicinski rizik. Povećano opterećenje na majčinom telu povezano je sa mogućom pojavom "popuštanja" materice, što može dovesti do pobačaja. Nažalost, stopa gubitka bebe kod ovakvih trudnoća je mnogo veća nego u slučaju nošenja jednog fetusa.

Učestalost komplikacija u trudnoći povezanih sa pritiskom, edemom i poremećajima krvarenja je takođe veća. Takvim pacijentima se preporučuje konsultovanje dodatnih stručnjaka, uključujući hemostaziologa. U zavisnosti od toga kako su embrioni pozicionirani, može se stvoriti nedostatak snabdevanja krvlju. Ponekad je moguć i zaostatak u razvoju svih ili jedne bebe.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.