Strah od igle stručno se naziva tripanofobija i veoma je rasprostranjen. Uzrok često nije poznat, to može biti traumatično iskustvo vezano za iglu iz detinjstva, ali može biti i neutvrđen.

Simptomi tripanofobije su vrtoglavica, padanje u nesvest, anksioznost, napadi panike, pad krvnog pritiska, ubrzan rast srca, nagli skok pritiska, pa čak i promene u raspoloženju koje mogu biti ekstremne.

Ova fobija je opet u fokusu zbog pandemije korona virusa, kada bi milioni ljudi trebalo da hrabro stanu u red i prime vakcinu.

"I ja se bojim igala, celog života. Ne znam da kažem zašto je tako. Mnogi moji pacijenti takođe imaju tripanofobiju, i to je problem i zbog analiza krvi, ne samo sada zbog vakcinacije," objašnjava dr Don Ričardson, lekarka urgentne medicine iz Nju Hempšira.

Dugoročno, ovaj strah se tretira psihoterapijom kognitivno-bihevioralne vrste, ali ako želite da primite vakcinu nemate vremena za nedelje i nedelje terapije. Dr Ričardson zato predlaže tri tehnike koje možete probati da biste se oslobodili fobije dovoljno da primite vakcinu.

"Povedite sa sobom nekoga kome verujete i ko vas opušta. Zatim, probajte kod kuće da se 'upoznate' sa iglom, terapija postepenog izlaganja okidaču je veoma delotvorna. Najpre gledajte iglu, potom je uzmite u ruke, govorite sebi da ona nije ništa strašno. Primaknite je koži i postepeno pokušavajte da se na nju naviknete", rekla je ona.

Svakako osobi koja daje vakcinu recite da imate fobiju, jer se ona može manifestovati i padanjem u nesvest. Zatražite da sednete ili legnete i znajte da ste u rukama obučenih profesionalaca, kao i da ćete posle vakcinaije moći da ostanete tu petnaestak minuta, da bi se uverili da je sa vama sve u redu.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.