Kokice su jedna od onih namirnica oko čije štenosti i koristi nutricionisti nikako da se slože. Neki smatraju da ih nikako ne treba uzimati jer saadrže masti i utiču na gojenje, drugi pak veruju da je šteta minimalna, ali da je njihova vrednost u tome što su zasitne.

A da li se kokice mogu jesti kada ste na dijeti i da li to važi za sve vrste, za ruske medije je odgonetnula endokrinolog Elena Gubkina.

"Najzdravije kokice su one koje sami pripremate kod kuče, bez soli i šećera. Takav proizvod je zapravo i koristan. Glavna prednost kokica su vlakna koja utiču na sitost i poboljšavaju metabolizam. Kokice, poput čokolade i maslinovog ulja, sadrže antioksidante, uključujući polifenole, koji održavaju ćelije u telu zdravim. Vitamin B je neophodan za uklanjanje lošeg holesterola iz tela", objašnjava Elena Gubkina.

A koje kokice nikako ne treba uzimati?

"Nešto sasvim drugo si 'moderne kokice', koje se prodaju u tržnim centrima i bioskopima. One više potpadaju pod brzu hranu. Ulje u aparatima se koristi mnogo puta, dodaju se pojačivači okusa, boje i arome. Kukuruz koji se koristi u masovnoj proizvodnji često se uzgaja hemijskim đubrivima. Ovakav proizvod svakako nije koristan", kaže Gubkina.

Zaključak je da se kokice mogu jesti i ako ste na dijeti, ali neophodna je umerenost, porcije treba da budu male, i, naravno, ne treba ih jesti svakodnevno. Umesto toga, uzimajte ih za užinu ili, pak, kada sebi date oduška i častite se takozvanim "grešnim zalogajima". Ako set primetili da vas nadimaju, stvaraju gasove, onda ih izbacite iz upotrebe.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.