Svakodnevno dodavanje ishrani kalcijuma i vitamina D ne smanjuje rizik od raka debelog creva, pokazalo je istraživanje koje su sproveli američki stručnjaci sa SUNY univerziteta, u Bafalu, država Njujork.
Svakodnevno dodavanje ishrani kalcijuma i vitamina D ne smanjuje rizik od raka debelog creva, pokazalo je istraživanje koje su sproveli američki stručnjaci sa SUNY univerziteta, u Bafalu, država Njujork.Neka ranija istraživanja pokazala su da ova kombinacija prehrambenih dodataka pomaže prevenciju obnavljanja polipa debelog creva i smanjuje rizik od raka tog organa, preneo je Rojters.
Istraživači iz Bafala, na čelu sa dr Džin Vaktavski-Vende, pratili su ukupno 36.282 žene, od kojih je polovina svakog dana uzimala 500 miligrama kalcijuma i 200 medjunarodnih jedinica (IU) D vitamina, dok je druga polovina dobijala placebo.
Tokom sedmogodišnjeg perioda u obe grupe žena registrovan je manje-više isti broj obolelih od raka debelog creva - oko 160. Osim toga, tumori koji su se javili u te dve grupe bili su slični po simptomima, izgledu i fazi razvoja.
Medjutim, istraživači uključeni u ovaj projekat ostavljaju mogućnost da je ovakav rezutat posledica dugog latentnog perioda karakterističnog za rak debelog creva, u kombinaciji sa ograničenim trajanjem istraživanja.
Osim toga, neki stručnjaci centra za rak iz Hjustona izneli su mogućnost da je primenjivana količina pomenuta dva dodatka hrani bila nedovoljna da bi se podstigao željeni efekat.
(Tanjug)