Konzumiranje više od 400 miligrama kalcijuma dnevno, što odgovara količini od 33 centilitara mleka ili dva jogurta, podstiče duži životni vek, ustanovili su australijsko-britanski naučnici
Konzumiranje više od 400 miligrama kalcijuma dnevno, što odgovara količini od 33 centilitara mleka ili dva jogurta, podstiče duži životni vek, ustanovili su australijsko-britanski naučnici.
Sireve i puter, međutim, treba izbegavati, jer zasićene masne kiseline i holesterol koje oni sadrže, podstiču srčana oboljenja.
Naučnici iz Instituta za zdravstvena istraživanja u Kvinslendu, u Australiji i sa Univerziteta u Bristolu u Velikoj Britaniji, došli su do tih zaključaka prateći duži vremenski period prehrambene navike britanskih porodica.
Mlečni proizvodi omogućavaju unos u organizam proteina, vitamina i minerala, koji imaju glavnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i smanjuju opasnost od moždanih udara, ali naučnici nisu uspeli da dokažu da kalcijum deluje i protiv koronarnih oboljenja.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
Sireve i puter, međutim, treba izbegavati, jer zasićene masne kiseline i holesterol koje oni sadrže, podstiču srčana oboljenja.
Naučnici iz Instituta za zdravstvena istraživanja u Kvinslendu, u Australiji i sa Univerziteta u Bristolu u Velikoj Britaniji, došli su do tih zaključaka prateći duži vremenski period prehrambene navike britanskih porodica.
Mlečni proizvodi omogućavaju unos u organizam proteina, vitamina i minerala, koji imaju glavnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i smanjuju opasnost od moždanih udara, ali naučnici nisu uspeli da dokažu da kalcijum deluje i protiv koronarnih oboljenja.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)