Cvekla je vrlo korisno povrće, sadrži puno vitamina C, P, vitamina grupe B, jod, gvožđe, kalijum, cink... Takođe, cvekla je bogata vlaknima koja poboljšavaju varenje i čiste creva. Ali, ova povrćka može biti opasne za neke ljude.

Cveklu ne bi trebalo da jedu osobe sa dijabetesom, budući da u ovom povrću ima dosta šećera i skroba. Ovo povrće takođe usporava apsorpciju kalcijuma.

Oni koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom takođe treba da budu oprezni, cvekla remeti rad organe za varenje, nadražuje ih i može izazvati dijareju i nadimanje.

Sok od cvekle, koji mnogi preporučuju kao moćno sredstvo za jačanje imuniteta ima brojna blagotvorna svojstva. Preporučuje se za borbu protiv kamenja u bubrezima. Međutim, oksalna kiselina koju ovo povrće sadrži, zapravo može da pogorša stanje. Tako da je svakako preporuka da se obratite lekaru ukoliko imate kamenje u bubrezima i ne uzimate ovaj sok na svoju ruku.

Sok od cvekle može biti opasan ukoliko se konzumira odmah nakon pripreme, može izazvati spazam krvnih sudova čak i kod zdravih ljudi. Zato je preporuka da najmanje sat vremena odstoji u frižideru pre uzimanja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.