O cvenom mesu poslednjih godina sve se češće govori u negativnom kontekstu - da je loše po zdravlje srca - i čini se da stručnjaci nikako ne mogu da se dogovore da li je zdravo i treba li da ga jedemo ili ne.

U crveno meso spadaju govedina, teletina, jagnjetina, divljač, a prema nutritivnom sastavu i svinjetina, iako se u kulinarstvu često kategoriše kao belo meso.

Kardiolog dr Stiven Kopki međutim ističe da se sve ove vrste mesa mogu svrstati u mleveno, prerađeno i neprerađeno, odnosno meso poput odreska, koje je u prirodnom obliku. Dr Kopki ujedno kaže i da je odrezak najzdravija vrsta crvenog mesa jer nije prerađeno i nema dodataka.

"Ako već jedete crveno meso, birajte ga u ovom obliku", savetuje.

Kada je reč o crvenom mesu, koje je na listu "loših namirnica" dospelo zbog tvrdnje nekih stručnjaka da je kancerogeno i loše po zdravlje srca, kardiolog kaže da bi mleveno i prerađeno trebalo izbegavati, a da odrezak može da se konzumira, ali samo do 85 grama dnevno.

Ova količina preporučenog dnevnog unosa je ista za muškarce i žene, a dr Kopki kaže da na nedeljnom nivou ne bi trebalo da unesete više od 595 grama.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.