Ishrana dece bogata kalcijumom može da smanji rizik smrti od šloga u odraslom dobu, zaključili su australijski stručnjaci sa Kvinslendskog instituta za medicinska istraživanja.
Ishrana dece bogata kalcijumom može da smanji rizik smrti od šloga u odraslom dobu, zaključili su australijski stručnjaci sa Kvinslendskog instituta za medicinska istraživanja.
Oni su takođe utvrdili da ishrana bogata tim mineralom i mlečnim proizvodima po svoj prilici smanjuje rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka u kasnijem životu, preneo je Rojters.
želeći da utvrdi da li ima osnova teorija po kojoj ishrana bogata mlečnim proizvodima dugoročno ima loše dejstvo, pogodujući razvoju kanceroznih i kardiovaskularnih bolesti, australijski tim je svoje istraživanje bazirao na britanskoj studiji o ishrani u porodici, sprovedenoj između 1937 i 1939. godine.
Australijanci su potom proučili uzrok smrti između 1948. i 2005. godine 1.468 od 4.374 osobe koje su učestvovale u toj studiji. Od navedenog broja umrlih, 378 je preminulo od srčane bolesti, a 121 od šloga.
Ispostavilo se da je ishrana bogata kalcijumom u detinjstvu u vezi sa smanjenim rizikom od šloga. Unos kalcijuma od oko 400 miligrama dnevno, smanjivao je smrtnost od šloga u kasnijem životu za između 40 i 60 odsto, u odnosu na učesnike studije koji su kao deca konzumirali manje od 400 miligrama kalcijuma.
Uz to je utvrđeno da značajan unos i kalcijuma i mlečnih proizvoda (naročito mleka) u detinjstvu smanjuje rizik od smrti uopšte u starijim godinama.
Brizbejnski tim se založio za nove studije koje bi eventualno potvrdile njihove nalaze, kao i istraživanja o tome kako konzumiranje mlečnih proizvoda u dužem periodu života utiče na kardiovaskularne bolesti.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
Oni su takođe utvrdili da ishrana bogata tim mineralom i mlečnim proizvodima po svoj prilici smanjuje rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka u kasnijem životu, preneo je Rojters.
želeći da utvrdi da li ima osnova teorija po kojoj ishrana bogata mlečnim proizvodima dugoročno ima loše dejstvo, pogodujući razvoju kanceroznih i kardiovaskularnih bolesti, australijski tim je svoje istraživanje bazirao na britanskoj studiji o ishrani u porodici, sprovedenoj između 1937 i 1939. godine.
Australijanci su potom proučili uzrok smrti između 1948. i 2005. godine 1.468 od 4.374 osobe koje su učestvovale u toj studiji. Od navedenog broja umrlih, 378 je preminulo od srčane bolesti, a 121 od šloga.
Ispostavilo se da je ishrana bogata kalcijumom u detinjstvu u vezi sa smanjenim rizikom od šloga. Unos kalcijuma od oko 400 miligrama dnevno, smanjivao je smrtnost od šloga u kasnijem životu za između 40 i 60 odsto, u odnosu na učesnike studije koji su kao deca konzumirali manje od 400 miligrama kalcijuma.
Uz to je utvrđeno da značajan unos i kalcijuma i mlečnih proizvoda (naročito mleka) u detinjstvu smanjuje rizik od smrti uopšte u starijim godinama.
Brizbejnski tim se založio za nove studije koje bi eventualno potvrdile njihove nalaze, kao i istraživanja o tome kako konzumiranje mlečnih proizvoda u dužem periodu života utiče na kardiovaskularne bolesti.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)