Veliki broj stručnjaka preporučuje osobama obolelim od dijabetesa tipa 2 da umesto belog uzimaju crni hleb. Razlog je što hleb napravljen od belog brašna sadrži gluten i, osim što goji, stavra probleme sa probavom i šećerom.
Međutim, poslednja istraživanja ukazuju da ni crni nije toliko zdrav. Nutricionista Majkl Mozli smatra da treba biti oprezan pri odabiru ove namirnice, jer neke vrste crnog hleba zapravo podižu šećer u krvi.
Specijalista tvrdi da mnoge vrste "smeđeg" hleba koje se prodaju u prodavnicama sadrže razne aditive koji poboljšavaju njegov ukus, ali imaju i negativnu stranu - podižu šećer. Po njegovom mišljenju, osobama koje boluju od ovog tipa dijabetesa se ne preporučuje uopšte hleb, već integralne žitarice - kinoa, bulgur, raž, ječam, integrlani pirinač, heljda, kao i mahunarke.
Ova hrana sadrži složene ugljene hidrate koji sprečavaju drastične skokove šečera i vlakna koja povoljno utiču na crevnu mikrofloru.
Još jedna namirnica je proglašena nepovoljnom za dijabetuičare. Reč je o jajima. Istraživanja su pokazala da često konzumiranje jaja na prazan stomak može podići nivo glukoze u krvi kod osoba sa predijabetesom ili dijabetesom tipa 2.
Poraz Zvezde i čarke na kraju: Crveno-beli sjajno krenuli pa se skroz ugasili
Posle ovog poraza Zvezda je potonula: Efes izbacio crveno-bele iz plej-of slike, pogledajte tabelu Evrolige!
"Krenuli smo dobro, a onda se desio kolaps!": Sferopulos video dva različita tima, zato je Zvezda izgubila
Partizan pronašao novog trenera: Vraća se u Humsku čovek čiju "bombu" pamti Zvezda?
"Sav javni prevoz u Beogradu će biti besplatan": Šapić najavio veliku promenu od 1. januara