Začinsko bilje ne samo da daje ukus jelu, već ima i korisna svojstva. Retko ko zna da nana, origano, peršun i majčina dušica sadrže neverovatnu količinu antioksidanasa.

"Blagotvorna svojstva biljaka mogu da pomognu u sprečavanju hroničnih oboljenja poput dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti", kaže španska nutricionistkinja Laura Gonzalez.

Među ovim jedinjenjima najvredniji su polifenoli, tanini ili karoteni, koje biljke sintetišu kako bi se zaštitile od spoljnih faktora kao što su zračenje, štetočine ili insekticidi.

Aromatično bilje je glavni izvor fitohemikalija, vitamina i minerala, a evo kojima svaka od njih obiluje.

Nana

Listovi i nežne stabljike biljke koriste se kao začin, jer su tu koncentrisana esencijalna ulja bogata fitohemikalijama. Pored toga, ova biljka se lako može uzgajati kod kuće, jer ne zahteva komplikovano održavanje.

Origano

Listovi i cvetovi origana koriste se sveži, mada njihova aroma postaje intenzivnija kada se osuše. Ova biljka je izvor antioksidanasa poput ruzmarinske kiseline. Osušeni listovi i cvetovi idealni su za testenine, pice, čorbe, kisele krastavce, meso sa roštilja i ribu.

Peršun

Ova biljka daje ukus varivim, čorbama, marinadama i sosevima. Odlično se slaže sa gotovo bilo kojom hranom, ali posebno sa pirinčem i ribom, kao i sa nekim sosevima poput onog od paradajza. Peršun je veoma bogat vitaminom C i preporučuje se da se konzumira sirov. Inače, pomaže i kod mršavljenja.

Majčina dušica

Sveža ili sušena majčina dušica koristi se za pečeno meso, marinade, ribu i druge začine i soseve. Takođe je deo klasične provansalske mešavine biljaka. Čaj od ove biljke koristi se za iskašljavanje, ima i antiseptička svojstva.