Američka kompanija "Džonson i Džonson" (J&J) dobrovoljno će povući sa tržišta pet vrsta spreja za zaštitu od sunca marke neutrogena i avino (Aveeno) nakon što je u nekim uzorcima otkrila hemikaliju koja izaziva rak.

Reč je o četiri aerosol proizvoda za zaštitu od sunca brenda neutrogena - "Beach Defense", "Cool Dry Sport", "Invisible Daily Defense" i "Ultra Sheer", i o spreju "Protect+Refresh" kompanije Avino, prenosi Rojters.

Kompanija sa sedištem u Nju Džersiju saopštila je da bi potrošači trebalo da prekinu korišćenje tih proizvoda i da ih bace, pošto su u internim ispitivanjima utvrđeni niski nivoi benzena u nekim uzorcima. Takođe obaveštava distributere i trgovce da obustave prodaju tih proizvoda i da organizuju njihovo vraćanje "iz razloga predostrožnosti".

Benzen je klasifikovan kao humani kancerogen, supstanca koja potencijalno može da izazove kancer u zavisnosti od nivoa i obima izloženosti kože tom sastojku. Ova američka firma je dodala da benzen nije supstanca koja ulazi u sastav njenih proizvoda za zaštitu od sunca i da istražuje uzrok kontaminacije njenih proizvoda tim sastojkom.

U saopštenju se takođe navodi da se ne očekuje da bi svakodnevno izlaganje količinama benzena, koje su u ispitivanjima utvrđene u ovim sprejovima za zaštitu od sunca, moglo da izazove štetne posledice po zdravlje.

Potrošačima je preporučeno da se obrate svom lekaru ili zdravstvenom radniku ako imaju bilo kakve nedoumice, pitanja ili ako su osetili bilo kakve probleme koji se odnose na upotrebu navedenih proizvoda.