Reumatoidni artritis javlja se najčešće između 30. i 50 godine života, i više pogađa žene. Rani simptomi mogu da prevare, jer ih ne biste odmah povezali sa ovim stanjem.

Među prvim simptomima biće umor i slabost, koji mogu trajati neobično dugo.

Uopšteno osećanje kao da vam "nije dobro", kao i preosetljivost ili bol određenih delova tela, takođe su signal da je ova bolest možda u ranoj fazi.

Reumatoidni artritis zahvata unutrašnju oblogu zglobova i pravi upalu, te će prvi simptomi biti kao da se borite sa nekom infekcijom, telo će trošiti energiju da pokuša da smanji upalni proces.

Kada bolest već napreduje, pojavljuju se tipični simptomi reumatoidnog artritisa - bol u zglobovima, crvenilo zglobova, ukočenost posebno ujutru, kad tek ustanete. Ova ukočenost često nestane posle kraćeg perioda fizičke aktivnosti.

"Healthline" prenosi da često pacijenti koji dobiju dijagnozu reumatoidnog artritisa prijavljuju da su se duže vreme osećali loše, a da nisu umeli tačno da objasne šta im je. Signal, dakle, može biti i to da se jednostavno osećate kao da vam nije dobro, i to vas možda čak čini i još umornijim ili depresivnim.

Ako osećate ovakav umor i nije vam ni do čega duže od par nedelja, obavezno se javite lekaru. Pročitajte i šta znači krckanje zglobova!

(MONDO)