Upotrebom voća i povrća i pijenjem čaja i crnog vina, muškarci s viškom kilograma i žene normalne težine mogli bi donekle da se zaštite od raka debelog creva ili rektuma (tzv. kolorektalnog kancera).
Upotrebom voća i povrća i pijenjem čaja i crnog vina, muškarci s viškom kilograma i žene normalne težine mogli bi donekle da se zaštite od raka debelog creva ili rektuma (tzv. kolorektalnog kancera), tvrde stručnjaci Mastrihtskog univerziteta u Holandiji.
Biljna hrana sadrži flavonoide, jedinjenja za koja se smatra da ometaju procese koji izazivaju rak, ističu holandski eksperti, a prenosi agencija Rojters.
Mastrihtski tim je procenio unos specifičnih flavonoida među 120.852 muškaraca i žena starih od 55 do 69 godina, koji su učestvovali u velikoj studiji kojom je trebalo da se proceni veza između načina ishrane i raka.
Tokom trinaest godina, među ovim ispitanicima od raka debelog creva ili rektuma obolela su 1.444 muškarca i 1.041 žena. Izgledalo je da unos specifičnih flavonoida nije bio od značaja za rizik obolevanja od rečenih vrsta raka kada su istraživači razmatrali uticaj sledećih potencijalnih rizičnih faktora: godina, porodične istorije bolesti, pušenja, konzumiranja alkohola, fizičke aktivnosti, opštih navika u ishrani i uzimanja dopunskog estrogena od strane žena.
Međutim, kad je u razmatranje uzeta i težina ispitanika, ispostavilo se da bi veći unos flavonoida mogao da ima izvesno zaštitno dejstvo od raka debelog creva ili rektuma kod podgrupe muškaraca s viškom kilograma i žena normalne težine.
Oni ispitanici koji pripadaju ovim podgrupama, a spadaju među one sa najvišim unosom flavonoida katehina i flavonola, bili su pod nešto manjim rizikom od raka debelog creva i rektuma od onih koji su unosili najmanje flavonoida.
Katehinima su bogati bobičasto voće, grožđe, crna čokolada, čaj, crno vino i neke mahunarke, dok flavonolima obiluju crni luk, kelj, jabuke, kruške, čaj, vino i voćni sokovi.
Tim iz Mastrihta se zalaže za dalja istraživanja koja bi rasvetlila kako pomenuta jedinjenja smanjuju rizik od navedenih vrsta raka i na koji način telesna težina menja taj uticaj.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
Biljna hrana sadrži flavonoide, jedinjenja za koja se smatra da ometaju procese koji izazivaju rak, ističu holandski eksperti, a prenosi agencija Rojters.
Mastrihtski tim je procenio unos specifičnih flavonoida među 120.852 muškaraca i žena starih od 55 do 69 godina, koji su učestvovali u velikoj studiji kojom je trebalo da se proceni veza između načina ishrane i raka.
Tokom trinaest godina, među ovim ispitanicima od raka debelog creva ili rektuma obolela su 1.444 muškarca i 1.041 žena. Izgledalo je da unos specifičnih flavonoida nije bio od značaja za rizik obolevanja od rečenih vrsta raka kada su istraživači razmatrali uticaj sledećih potencijalnih rizičnih faktora: godina, porodične istorije bolesti, pušenja, konzumiranja alkohola, fizičke aktivnosti, opštih navika u ishrani i uzimanja dopunskog estrogena od strane žena.
Međutim, kad je u razmatranje uzeta i težina ispitanika, ispostavilo se da bi veći unos flavonoida mogao da ima izvesno zaštitno dejstvo od raka debelog creva ili rektuma kod podgrupe muškaraca s viškom kilograma i žena normalne težine.
Oni ispitanici koji pripadaju ovim podgrupama, a spadaju među one sa najvišim unosom flavonoida katehina i flavonola, bili su pod nešto manjim rizikom od raka debelog creva i rektuma od onih koji su unosili najmanje flavonoida.
Katehinima su bogati bobičasto voće, grožđe, crna čokolada, čaj, crno vino i neke mahunarke, dok flavonolima obiluju crni luk, kelj, jabuke, kruške, čaj, vino i voćni sokovi.
Tim iz Mastrihta se zalaže za dalja istraživanja koja bi rasvetlila kako pomenuta jedinjenja smanjuju rizik od navedenih vrsta raka i na koji način telesna težina menja taj uticaj.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)