Kada se davne 1996. godine Jelena Rozga pridružila popularnom splitskom pop sastavu "Magazin", Jelena Rozga, koketna plavuša sa licem anđela, odmah je osvojila srca publike. Žene su joj zavidele, muškarci sanjali o njoj. I danas, četvrt veka kasnije, u svojoj 45. godini Jelena i dalje pleni lepotom i gracioznošću kao u prvim danima svoje karijere.

Nakon decenije u jednom od najpopularnijih bendova na ovim postorima, naporan rad, konstantan umor, ali i prevelika emotivnost uzele su danak. Lepoj Splićanki se u najgorem trenutku prikrala bolest, a koju je dugo vremena uspevala da sakrije od javnosti.

Pre 15 godina, baš u vreme kada je napustila "Magazin" i svu svoju energiju uložila u početak solo karijere, Jelena je primetila da "nešto nije u redu" sa njenim telom. Promene na koži, preterano umaranje bili su znaci da se obrati lekaru. Jedan pregled potvrdio je sve sumnje, dijagnoza je bila - hipertireoza.

"Pred kraj 2006. godine osetila sam promene na svom telu. Preterano umaranje, gubitak težine i veliki problemi sa kožom. To je bilo baš u periodu kada se moj život menja, kada sam otišla iz grupe ’Magazin’ i započela solo karijeru. Odlučila sam da ispitam promene sa medicinske strane, i nažalost, dijagnostifikovana mi je hipertireoza“, ispričala je svojevremeno Rozga i dodala da se bolest prikrala jer je "preveliki emotivac".

"Imam problema sa štitnom žlezdom zato što sam preveliki emotivac. A u ovom poslu treba biti malo jači nego što sam ja", rekla je Jelena.

Instagram/rozgajelenaofficial Jelena Rozga

Simptomi pojačanog rada štitaste žlezde

Simptomi poremećaja rada štitaste žlezde, jednog od najčešćih oboljenja u svetu, često se javljaju zamaskirani a da ih nismo ni svesni. Ako se ne leči, ovaj poremećaj može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su problemi sa srcem, mentalnim zdravljem i neplodnošću.

Uobičajeni simptomi hipertireoze su: gubitak telesne težine, nervoza, emocionalna labilnost, gubitak sna, podrhtavanje tela, česte stolice od kašastih do proliva, preterano znojenje, lupanje srca i ubrzan rad u mirovanju, povišem krvni pritsak, amenoreja kod žena (potpuni izostanak menstrualnih krvarenja), opadanje libida, promene na koži, opadanje kose, nokti postaju krhki... Pojavu bolesti bolesnici često povezu sa nekim duševnim ili telesnim stresom.

Još jedan simptom je i nemogućnost gojenja, a o čemu je pre neki dan Jelena govorila prilikom gostovanja u emisiji Ognjena Amidžića.

"Vidim korona, ugojila si se. Ne menjaš se uopšte? Je l' to što živiš pored mora?", pitao je voditelj.

"Dobra genetika, sigurno je i ta Dalmacija, more, Split, ali i moji problemi sa štitnom žlezdom. Oni mi ne daju da se ugojim ni pola kilograma. Ja se dobro osećam. Znaju me zezati. Pre par dana je bilo loše, sad je dobro. Ja se ne dam, samo osmeh na lice i pozitiva", rekla je Rozga u ovoj emisiji.

Nova dijagnoza

Iako je uz pomoć terapije uspela da hipertireozu drži pod kontrolom, Jelena nije bila pošteđena jedne od komplikacija ove bolesti. Pre tri godine dijagnostikovano joj je još jedno ozbiljno stanje – poremećaj u radu srca, odnosno tahikardija.

Uzroci i simptomi tahikardije

Tahikardija je najčešće povezana sa stresom, uzbuđenjem, ali i malokrvnošću, poremećajem rada funkcije štitaste žlezde, gojaznošću, velikim fizičkim naporom. Iako mogu biti neprimetni, najčešći simptomi tahikardije su: vrtoglavice, zadihanost, nesvestica, lupanje i preskakanje srca, pritisak u grudnom košu, gubitak svesti.

Ovo je ozbiljan poremećaj koji u teškim slučajevima može biti koban, a pevačica je ponovo odlučila je da svoje strahove i brigu zbog bolesti ne podeli sa javnošću. Do pre nešto više od pola godine, za probleme sa srcem znala je samo njena porodica.

"Problem sa srcem otkrila sam kada sam imala napad. Danima pre toga osećala sam da nešto nije u redu, ali sam mislila da je reč o stresu i premoru jer je bio januar, a prethodna godina je bila izuzetno naporna. Tog dana kada mi je dijagnostikovana tahikardija srce mi je toliko lupalo da sam se prepala da ću se samo srušiti. Poslednje tri godine sam na terapiji beta-blokatorima, a svaka tri meseca na jedan dan moram da nosim holter. I štitnu već godinama držim pod kontrolom uz pomoć lekova", otkrila je svojevremeno za hrvatsku "Gloriju".

Na pitanje da li je i u kojoj meri zbog tahikardije morala da promeni životne navike Jelena je ispričala:

"Najvažnije je da se što manje nerviram, i to ne samo zbog srca, nego i štitne žlezde", rekla je i dodala da iako je zbog posla često izložena stresu i fizičkom naporu, naučila je kako da bolest drži pod kontrolom.

ATA Images/Antonio Ahel ATA

"Do sada sam sve koncerte u protekle tri godine odradila bez problema. Zahvaljujući terapiji i disciplini fizički se osećam odlično. I dalje gotovo dva sata mogu da pevam i plešem sa svojom publikom", ispričala je pevačica.

MONDO