Ako volite pivo, ova vest će vas obradovati! Istraživanje sprovedeno u Španiji je pokazalo da ovo piće, ako se konzumira u umerenim količinama, imaju višestruko dobar efekat na zdravlje.

U ovoj meta-analizi koja je nedavno objavljena u žurnalu "Nutrijenti", tim naučnika u Španiji je analizirao studije od 2007. do 2020. godine, u kojima su razmatrani efekti većine alkoholnih pića na zdravlje.

Evo šta je otkriveno o uticaju piva, ali imajte na umu da to važi samo za umerenu konzumaciju - dnevni maskimum je jedno piće za žene i dva za muškarce.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Naučnici ističu da je pet od šest studija koje su analizirali utvrdilo da "umerena konzumacija ovog alkoholnog pića štiti od kardiovaskularnih bolesti".

Ova tvrdnja važila je za one koji su redovno konzumirali 3,9 decilitara piva nedeljno, u poređenju sa onima koji ga piju tek povremeno ili ne piju uopšte.

Smanjuje rizik od dijabetesa

"Muškarci koji ne piju imaju znatno veći rizik od problema u regulaciji glukoze, u poređenju sa onima koji povremeno piju pivo, iz čega se zaključuje da povremeno konzumiranje piva muškarce štiti od dijabetesa", poručili su naučnici.

Dobro je za kosti

Analizirajući gustinu kostiju i rizik od frakture kod starijih učesnika studije, naučnici su izveli zaključak: "Veoma nizak nivo konzumacije piva je povezan sa smanjeni rizikom od frakture".

Ovu tvrdnju naučnici objašnjavaju time da "bezalkoholne komponente koje pivo sadrži stimulišu šelije osteoblasta, poboljšavaju strukturu kostiju i pomažu u remineralizaciji kostiju i zuba".

Snižava holesterol

Naučnici su izjavili da je nekoliko studija dokazalo da pivo povećava nivo dobrog holesterola i reguliše način na koji telo obrađuje loš holesterol, zahvaljujući antioksidantima koje ovo piće sadrži.

Oni ističu da ovakav efekat ima veoma mala količina piva, te da je dovoljno konzumirati između 0,1 i 0,2 decilitra dnevno.

(MONDO)