Ako ste primetili da vam čulo ukusa slabi ili da vam pojedene namirnice kada ih jedete deluju "čudno", velika je verovatnoća da patite od anksioznosti.

Ruski otorinolaringolog dr Vladimir Zajcev je objasnio da se jaka anksioznost ne ogleda samo u psihičkom stanju osobe, već i u njegovim receptorima ukusa. Zato, pre nego što pomislite da je reč o koroni, stavite prst na čelo i razmislite koliko ste zaista pod stresom.

Doktor je objasnio da na jeziku postoje grupe papila koje su odgovorne za "finoću" ukusa. Kada se pojavi problem u njihovoj funkciji, dolazi do promena u osećaju ukusa. Specijalista je upozorio i da psihosomatski problemi i te kako utiču na receptore ukusa, posebno ako je reč o pojačanoj anksioznosti.

"Ljudi koji su preterano anksiozni često brinu, a jedna od manifestacija stresa je osećaj 'pečenja' na jeziku. To znači da  sluzokoža reaguje na emocionalno stanje, pa dolazi do promena u senzacijama ovog čula. Osetljivost na ukuse može da se smanji, što znači da ih osoba neće osećati tako jasno, ili će ih doživljavati na na drugi način. Na primer, jabuka će im imati ukus krastavca", objašnjava stručnjak.

Na osetljivost na ukuse utiču i pušenje, konzumacija alkohola i preteran unos brze hrane i gaziranih pića. Ako se senzacije promene zbog jela ili pića, a zatim se "povrate", trebalo bi se obratiti lekaru, odnosno otorinolaringologu. Promena ukusa takođe ukazuje na probleme sa gastrointestinalnim traktom, dijabetesom, pa čak može da bude simptom i pretkanceroznog stanja.

MONDO