Holandski naučnici prvi put su otkrili čestice mikroplastike u ljudskoj krvi!

Naučnici sa univerziteta u Amsterdamu u Holandiji prvi put su otkrili mikroplastiku u ljudskoj krvi, pri čemu su strane čestice pronađene kod 80 odsto testiranih ljudi.

Stručnjaci su analizirali uzorke krvi 22 anonimna davalaca, od kojih su svi bili zdrave odrasle osobe, i identifikovali čestice plastike kod 17 osoba. Polovina uzoraka je sadržala PET plastiku, koja se obično koristi u flašama za piće, a trećina je sadržala polistiren od kojeg se pravi ambalaža za hranu i druge proizvode. Četvrtina uzoraka krvi sadržala je polietilen od kojeg se prave plastične kese.

Naučnici još uvek ne mogu sa apsolutno sigurnošću da kažu kakav uticaj mikroplastika ima na zdravlje ljudi. Ipak, zabrinjava to što postoje dokazi da mikroplastika u laboratorijskim uslovima uzrokuje oštećenje ljudskih ćelija. Tome treba i pridodati činjenicu da čestice zagađenja vazduha ulaze u telo i izazivaju milione prevremenih smthih ishoda godišnje. Osim toga, pokazalo se da ljudi konzumiraju sitne čestice u hrani i vodi, kao i da ih udišu...

Nedavna studija je pokazala da mikroplastika može da se "zakači" za spoljašnje membranu crvenih krvnih zrnaca i da ograniči njihovu sposobnost da transportuju kiseonika. Čestice su pronađene i u placentama trudnica, a kod trudnih pacova brzo putuju kroz pluća do srca, mozga i drugih organa fetusa.

MONDO