
Grupa britanskih naučnika s univerziteta "Oxford" i iz kompanije "Nova Bio-Pharma Technologies" došla je, naime, do tog rezultata pomešavši vakcinu napravljenu na osnovu adenovirusa sa zaslađenom tečnošću napravljenom od sukroze (običnog šećera) i trehaloze (supstituent vode).
Ta smesa se, kada su je naučnici ostavili da se osuši nakon što je iz nje izašla voda, pretvorila u sirup koji je na površini prešao u čvrsto stanje (kao membrana).
Čvrsta zaslađena smesa je potom zatvorena u mali plastični fišek koji može da se stavlja između šprica i igle tokom ubrizgavanja vakcine, tako da će iz njega izlaziti sveža vakcina probijanjem šecerne membrane.
Vakcine u takvom obliku, obložene i zaštićene šećernom membranom, mogu da stoje četiri do šest meseci na temperaturi od 45 stepeni, a da se ne pokvare, kao i više od godinu dana na 37 stepeni.
Radi se o veoma važnom otkriću, jer hiljade dece širom sveta svakodnevno umire zbog neke od zaraznih bolesti koje su mogla da budu izbegnute da je primenjena odgovarajuća vakcina.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
Ta smesa se, kada su je naučnici ostavili da se osuši nakon što je iz nje izašla voda, pretvorila u sirup koji je na površini prešao u čvrsto stanje (kao membrana).
Čvrsta zaslađena smesa je potom zatvorena u mali plastični fišek koji može da se stavlja između šprica i igle tokom ubrizgavanja vakcine, tako da će iz njega izlaziti sveža vakcina probijanjem šecerne membrane.
Vakcine u takvom obliku, obložene i zaštićene šećernom membranom, mogu da stoje četiri do šest meseci na temperaturi od 45 stepeni, a da se ne pokvare, kao i više od godinu dana na 37 stepeni.
Radi se o veoma važnom otkriću, jer hiljade dece širom sveta svakodnevno umire zbog neke od zaraznih bolesti koje su mogla da budu izbegnute da je primenjena odgovarajuća vakcina.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
Pridruži se MONDO zajednici.