Šoljica kafe mnogima je prva stvar za kojom posežu kada ustanu iz kreveta ujutru. Bez obzira na to da li ne možete bez jutarnje šolje omiljenog napitka ili više volite da je pijete kasnije u toku dana, u društvu, ukoliko je pijete svakodnevno, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o uticaju kafe na vaše telo.
Korisni sastojci
"Crna kafa sadrži polifenole koji su antioksidanti, odnosno štite ćelije od oštećenja i pomažu telu da se očisti od štetnih bioprodukata metabolizma", kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Melisa Prest.
Ona dodaje da kafa sadrži više antioksidanata nego zeleni ili crni čaj, te da ovi antioksidanti pomažu u borbi protiv gojaznosti i štite od brojnih hroničnih bolesti.
Dobro utiče na creva
Nutricionistkinja Lori Rajt kaže da je studijama dokazano da kafa smanjuje rizik od pankreatitisa, pojave kamena u žuči i bolesti žučne kese. Osim toga, kofein pomaže u pražnjenju creva.
Poboljšava koncentraciju
Kafe sadrži stimulanse koji deluju na centralni nervni sistem, poboljšavajući budnost i koncentraciju, kaže nutricionistkinja Elizabet Spenser.
Smanjuje rizik od hroničnih bolesti
"Neka istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje kafe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti i Alchajmera", kaže nutricionistkinja Prest. Ona dodaje da je povremeno konzumiranje kafe takođe povezano sa manjim rizikom od koronarnih bolesti srca kod žena.
Manji rizik od bolesti jetre
"Kafa ima brojna svojstva zaštite jetre. Umereno konzumiranje kafe, od jedne do četiri šolje dnevno, pomaže u borbi protiv alkoholne ciroze jetre, nealkoholne masne jetre, kancera jetre kao i hepatitisa C", tvrdi nutricionistkinja Spenser.
Ona pojašnjava da paraksantin, koji se u telu proizvodi prilikom varenja kofeina, usporava rast ožiljačnih tkiva koja dovode do ciroze jetre, te da oni koji konzumiraju ovaj napitak imaju 84 odsto manji rizik od razvoja ciroze. Takođe, kaže da dve-tri šolje kafe dnevno za 38 odsto smanjuju rizik obolevanja od raka jetre.
Može loše da utiče na san
Ako volite kafu i pijete je u nešto većim količinama, treba da znate i da to može negativno da utiče na spavanje, tj. da vam oteža da zaspite.
Povećana anskioznost
"Konzumiranje previše kafe može da ima neprijatne posledice povećane anksioznosti i nervoze. Unos velike količine kofeina može da ubrza rad srca, podigne krvni pritisak i nivo hormona stresa, što sve dovodi do osećaja anksioznosti", upozorava nutricionistkinja Spenser.
Poboljšava raspoloženje
S druge strane, kofein podstiče proizvodinju dopamina u mozgu, tako poboljšavajući raspoloženje, dodaje dr Lori Rajt.
Manji rizik od dijabetesa tipa 2
Nutricionistkinja Spenser kaže da su studije dokazale da osobe koje konzumiraju po dve ili više šoljica kafe dnevno imaju niži rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa onima koji ne piju kafu. Razlog za to su moćni antioskidanti, magnezijum i kofein, koji pomažu metabolisanje glukoze i povećavaju osetljivost na insulin.
Ali, ovde treba napomenuti da se to odnosi na crnu kafu, bez šećera – dodavanje šećera u ovaj napitak može da ima sasvim suprotan efekat.
Više energije
Kao što svi znamo, kafa sadrži kofein, a stručnjaci su saglasni da ovaj sastojak povećava nivo energije u našem telu, pomaže nam da se razbudimo i "napunimo baterije" za dan pred nama.
(MONDO)
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama