Na našim prostorima navikli smo da jedemo što slanije i masnije. Ljubitelji smo jakih jela i zaprški, a nikada nećemo ostati ravnodušni na dobro parče pečenja. Međutim, hrana omiljena Srbima mogla bi da utiče na vid i da pospeši njegovo slabljenje, pokazala su istraživanja.

Poznato je da vid sa godinama slabi, a britanski lekar Brajan Vekler, poznat na Internetu po svojim savetima za zdravlje, osvrnuo se na ovaj problem. On je objasnio na koji način su trans masti, koje se često nalaze u prženoj hrani, povezane sa starenjem.

''Pržena hrana se priprema u trans mastima, koje mogu da povise količinu holesterola u organizmu", rekao je on.

Pokazalo sje da ljudi koji jedu velike količine crvenog i prerađenog mesa, pržene hrane, rafinisanih žitarica i mlečnih proizvoda sa visokim procentom masti imaju tri puta veće šanse da razviju kasne faze makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD).

ŠTA JE AMD?

Makularna degeneracija, skraćeno AMD, jeste stanje koje može zahvatiti jedno ili oba oka, a prate ga sledeći simptomi:

  • Vidite ravne linije kao valovite ili krive
  • Objekti vam izgledaju manji nego inače
  • Boje izgledaju tamnije
  • Priviđaju vam se stvari i pojave

Savet doktora Veklera jeste da unosite više voća i povrća koje sadrži vitamin C, poput citrusa, paradajza i crvene paprike i da izbegavate svakodnevni unos masne i pržene hrane. Spanać i kelj, takođe smanjuje rizik od AMD-a, dodao je on.

(MONDO)