Svrab kože (pruritus) nije uvek samo dermatološki problem, već može da sakrije bolesti unutrašnjih organa.

Na koje sve probleme može da ukaže ova pojava? Kad se javi svrab kože nije isključeno da je reč o hipovitaminozi, a koja podrazumeva nedostatak vitamina A i vitamina E, veoma važnih suplemenata za telo. Njihov nedostatak izaziva preosetljivost epidermisa i njegovu sklonost iritaciji. U ostale simptome koji su povezani sa ovim problemom spadaju: opšta slabost, lomljivi nokti, pogoršanje stanja kose...

Još jedna skrivena bolest na koju može da ukaže pruritus jeste hipotiroidizam, nedovoljna proizvodnja hormona štitne žlezde. U ovom slučaju je neophodno da konsultujete lekara. Pored svraba kože, ako da se žalite na pospanost, slabiju koncetraciju i produktivnost, gojenje, zatvor... to sve takođe može da ukazuje na problem smanjene funkcije štitne žlezde.

Pojava svraba može da signalizira i na probleme sa jetrom, ali i depresiju. Stručnjaci objašnjavaju da je razvoj depresije povezan sa smanjenjem proizvodnje dopamina i serotonina, što remeti prenos nervnih signala. Posledica ovoga je razvoj preosetljivosti kože i sklonost svrabu.

MONDO