Visok nivo holesterola sve je češći problem, koji može da dovede do srčanog ili moždanog udara, te ga treba shvatiti ozbiljno. Postoje lekovi koje lekari propisuju kada je to potrebno za snižavanje holesterola, ali činjenica je i da hrana ima veliki uticaj na to.

Poznati britanski TV novinar i voditelj, koji je inače po struci lekar, dr Majkl Mosli, otkrio je da jedna jeftina voćka koju Srbi obožavaju može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola. Ona takođe pomaže i u regulisanju krvnog pritiska, dobro utiče na zdravlje mozga i pomaže u mršavljenju.

U pitanju je – jabuka, a dr Mosli kaže da ova voćka može da snizi holesterol za čak 23 odsto.

"Jedan od razloga zašto je ovo voće tako dobro za nas je taj što je njegova kora puna flavonoida, koji dobro utiču na zdravlje srca", pojasnio je dr Mosli.

Inače, tokom istraživanja sprovedenog u SAD-u je utvrđeno da svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže u snižavanju holesterola. Naučnici sa Univerziteta na Floridi su saopštili da su ljudi koji su jeli po 75 grama sušenih jabuka dnevno imali za 23 odsto niži nivo lošeg holesterola.

"Flavonoidi u jabukama snižavaju holesterol, smanjuju zapaljenje i pomažu kod dijabetesa, a imaju i efekte na mikrobiotu u crevima. Flavonoidi su koncentrisani u kori jabuke, a voće iz proizvodi kao zaštitu od sunca i bolesti. Smatra se da imaju sličan zaštitini efekat i na ljude koji jedu ovo voće", kaže dr Ketrin Bondono sa Instituta za istraživanja u oblasti nutricionizma.

(MONDO)