Nova podvarijanta BA.4.6 omikron varijante korone širi se ubrzanim tempom u SAD-u već neko vreme, a sada je potvrđena i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema poslednjim podacima, britanska Agencija za bezbednost zdravlja navodi da tokom nedelje koja je počela 14. avgusta, nova podvarijanta čini 3,3 odsto svih pozitivnih testova u Velikoj Britaniji. Za samo mesec dana proširila se za čak 9 odsto.

Ova varijanta je takođe identifikovana u nekoliko drugih zemalja širom sveta i predstavlja "potomak" varijante BA.4 omikrona. Iako nije sasvim jasno kako se varijanta BA.4.6 pojavila, najverovatnije se radi o rekombinantnoj varijanti, ističu stručnjaci. To se događa kada dve različite varijante virusa istovremeno zaraze jednu osobu.

Nova podvarijanta je slična varijanti BA.4, ali ipak donosi mutaciju koja virusu omogućava da uđe u ljudske stanice. Ta mutacija, R346T, viđena je u nekim drugim varijantama i povezuje se sa izbegavanjem imunološkog odgovora, što znači da je virusima s tom mutacijom lakše izbeći antitela koja su stvorena vakcinacijom ili ranijom zarazom.

Za sada ne postoje izveštaji koji ukazuju na ozbiljne simptome ove podvarijante, ali je svakako zaraznija od prethodnih. Prema informacijama britanske Agencije za bezbednost zdravlja, na osnovu ranih procena, pretpostavlja se da se sa BA.4.6 brže zaražava u odnosu na BA.5 varijantu.

Pojava BA.4.6 podvarijante, kao i drugih podvarijanti korona virusa, zabrinjava stručnjake. Ona pokazuje da je virus još uvek prisutan u populaciji, kao i da mutira kako bi pronašao nove načine izbegavanja našeg imunološkog odgovora stvorenog vakcinacijom i ranijom zarazom.

(MONDO)