Odmalena su nas učili da je mleko zdravo za kosti i zube, a većina i dalje obožava kombinaciju mleka sa keksom. Dok za jednu grupu ljudi može da predstavlja pretnju, upravo zbog velikih količina kalijuma, za drugu, poput dijabetičara može da bude veoma korisno.

Jedno od nedavnih istraživanja otkrilo je da mleko sadrži važne hranljive materije koje utiču na sposobnost organizma da prerađuje šećer, a najviše će da koristi onima koji boluju od dijabetesa tipa 2. On se najčešće javlja kada organizam više ne može da prerađuje šećer, a kao najčešći razlozi njegovog nastanka smatraju se povećanje telesne težine, kao i nezdrav način života.

Italijanski naučnici su otkrili da čaša mleka dnevno smanjuje rizik od nastanka dijabetesa za 10 odsto, dok 200 grama bilo kog mlečnog proizvoda smanjuje za pet odsto, a čaša jogurtaza šest procenata. I to sve zahvaljujući probioticima kojima su ovi proizvodi bogati. Poznato je da probitoici imaju blagotvorne efekte na glukozu u krvi.

Međutim, sir, riba i jaja nemaju nikakva dejstva. Stručnjaci takođe savetuju da izbegavate konzumiranje crvenog mesa, jer prema istraživanju, ono može za 22% da poveća rizik od razvijanja ovog tipa dijabetesa.

Profesor sa Univertziteta u Napulju, doktor Đuzve rekao je da su crveno i prerađeno meso izvor zasićenih masnih kiselina, holesterola i gvožđa, a za koje je poznato da stvaraju oksidativni stres. Može da smanji osetljivost ćelija na insulin. I za kraj, doktor je savetovao da su jaja i riba odlična zamena za crveno meso isključivo zbog bogatog izvora proteina.

(MONDO)