Jesen je sezona jabuka, često ih tad jedemo više nego obično, pravimo kolače i pite od njih, ali šta se dešava ako slučajno pojedemo njeno seme. Iako važi za zdravu grickalicu jer sadrži brojne benefite za zdravlje, ona u određenom momentu može vrlo lako da postane i nezdrava, tačnije otrovna. A evo i kada!

Jedan medicinski lekar koji redovno informiše ljude o zdravlju na svom TikTok profilu, nedavno je podelio i video u kojem objašnjava kako možemo da se otrujemo od semenke jabuke.

Poznato je da koštice jabuke sadrže sastojak koji se zove amigdalin. Osim jabuka, sadrže i bademi, koštice beskve, trešnje i kajsije. Razlika je u tome, što je ovaj sastojak netaknut potpuno bezopasan, međutim ako je semenka zgnječena, ošećenja ili prožvakana i tako dospe u probavni trakt, amigaldin se raspada u hidrogen cijanid koji je veoma otrovan.

I sam doktor je rekao da jedno seme ne može da vam našteti, ali u ukoliko preterate sa unošenjem istog i to isključivo u enormnim količinama, može da dovede čak i do smrtnog ishoda. Manje količine cijanida mogu da uzrokuju glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost. A u najvećem riziku od trovanja cijanidom su deca, upravo zbog manje telesne težine koje imaju. Imajte u vidu da jedna jabuka sadrži najviše do 20 semenki, te je uvek bolje da ih pre jela ili pripreme nekog obroka otklonite!

Pogledajte i video u kojem doktor detaljno objašnjava:

Tiktok/medexplained2you Doktor semenke

 (MONDO)