Za ovo doba godine, usled globalnog zagrevanja, temperature su iznad proseka, što direktno utiče na čitav ekosistem. Pa tako, sa visokim temperaturama javljaju se i komarci, dok oni zaraženi prenose groznicu Zapadnog Nila koja u Srbiji i dalje raste, iako je novembar.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za sedam dana je zaraženo još osam osoba, dok je jedna preminula, a ukupan broj obolelih u ovoj sezoni iznosi 228. Podaci govore da je najviše zaraženih i dalje u Beogradu, a zatim u Šumadiji. Koliko ubod komarca može da bude opasan u emisiji "Uranak" na K1 televiziji objasnila je doktorka Slavica Maris.

"Groznica Zapadnog Nila je počela od 2012. godine kada je prvi put registrovana u Srbiji. Obično je taj period javljanja obolelih od juna do polovine novembra", objasnila je doktorka i napomenula da napomenute brojke obolelih datiraju iz jula i avgusta, samo što su sada naknadno prijavljeni i zabeleženi.

"Infekcija izazvana virusom Zapadnog Nila je potencijalno teška infekcija koja se prenosi ubodom zaraženog komarca. U 80 odsto slučajeva ne daje nikakvu kliničku sliku. U onih 20 odsto slučajeva kod kojih se ispolje simptomi, pacijenti uglavnom osećaju povišenu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, a može i da se javi prolazne uvećane limfne žlezde", objasnila je doktorka Maris.

Ona je dodala da kod jednog na 150 inficiranih može da se javi teža forma ove bolesti kada dolazi do razvoja meningitisa i takva stanja obavezno zahtevaju hospitalizaciju. Simptomi su intezivna glavobolja, ukočen vrat, dezorjentacija, tremor, pa čak i koma i paraliza.

"Oboljenja obično ne ostavljaju prosledice, ali kod težih ostaju, poput dugotrajnog umora, gubitka pamćenja, poteškoća prilikom hodanja, pa čak i do demencije", dodala je doktorka.

Na pitanje da li je ovo prenosiva bolest, sa čoveka na čoveka, doktorka je odgovorila odrično, već je samo  dovoljan ujed zaraženog komaraca. Takođe, najčešći prenosioci infekcije izazvane virusom Zapadnog Nila su najčešće divlje ptice, ali mogu da budu i domaće, poput, svrake i vrane.

(MONDO)