Saveti

Ovaj problem je nastao zbog različitog tumačenja Zakona o bezbednosti hrane, a dok ne bude rešen, kupci rizikuju da uz kuglu sladoleda dobiju i zdravstvene tegobe.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kontroliše sladoled u proizvodnim pogonima.

"U proizvodnji se kontroliše ulazna sirovina (mleko, jaja), dodaci kao i gotov proizvod. Sladoled iz uvoza u zemlju ulazi na osnovu rešenja o nesmetanom uvozu koji izdaje Uprava za veterinu, pod inspekcijskim nadzorom granične veterinarske inspekcije", kažu za "Blic" u Veterinarskoj inspekciji.

Predsednik Ud­ru­­­ženja pekara, poslastičara i koradžija “Esnaf” Dragan Milojević, kaže da poslastičari više ne prave sladoled kao ranije po starim receptima, već se sad ta zanatska grana modernizovala.

"Poslastičari ku­­­puju gotove italijanske paste od kojih prave sladoled, sve namirnice su kvalitetne. Svi poslastičari nose nekoliko puta u toku sezone proizvode na analizu, tako da su bezbedni", kaže Milojević.

Konzumiranje pokvarenog sladoleda može dovesti do trovanja, posebno u letnjem periodu. Simptomi koji se javljaju su bol u stomaku, povraćanje, dijareja i blago povišena temperatura.

"Nismo imali pozive građana koji su se žalili na ovakve tegobe, izazvane konzumiranjem neispravnog sladoleda, ali savet je sugrađanima da budu pažljivi", kažu u Hitnoj pomoći.

(MONDO)