Bez kafe mnogi ljudi ne započinju dan, postala je neizostavni deo mnogih kultura, a često je ona povod za zajednička druženja i okupljanja. Čini se da smo do sada naučili sve o ovom napitku i kako se najbolje kuva, međutim iz Svetske zdravstvene organizacije stižu nova upozorenja.
Ako ste do sada prilikom kuvanja, dolivali dodatnu vodu, jer je prethodna isparila, vreme je da prestanete sa tom navikom za koju stručnjaci tvrde da je veoma štetna! Na taj način, duplim kuvanjem, arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.
Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima. Zato, znate šta vam je činiti! Bolje i ponovo stavite vodu da prokuva, nego da dodajete novu.
S druge strane, naučnici su utvrdili da je kafa povezana sa sniženim rizikom od od dijabetesa, bolesti jetre, demencije i pojedinih tipova kancera. Ali, kao i u svemu - potrebna je umerenost! Savet stručnjaka jeste da dnevni unos kofeina ne bi trebalo da prede 300 miligrama, što je otprilike oko četiri šolje kafe.
(MONDO)
Bolan poraz Crvene zvezde u Milanu: Radonjićeva bomba nedovoljna, prolaz u Ligi šampiona nemoguća misija!
"Ovo je sramota za Ligu šampiona, nas ovde ne žele": Vladan Milojević prekinuo ćutanje u Milanu i žestoko udario
"Navijači nas već vide na fajnal-foru": Marinković zna da su igrači gladni, ali je oprezan
Italijani, pa ipak Zvezda dolazi - zar samo toliko pažnje? U fokusu im Vlahović i Zlatanova svađa...
Mondo ukrštenica za 11. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!