Većina nas je upoznata sa situacijom kada u blizini nema toaleta i kada na neko vreme moramo da se uzdržimo. Ako trpite pet minuta, nećežte ugroziti zdravlje, ali ako se ovo često dešava, onda je važno da znate kako to utiče na vas. Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da promenite ovu naviku:

Može da oštetite bubrege

Dugotrajno odlaganje mokrenja može da vas učini podložnijima infekcijama, posebno ako imate probleme sa bubrezima. U teškim slučajevima, može čak da dovede do toga da se urin vrati u bubrege, što dovodi do ozbiljnog oštećenja.

Može da oslabite mišiće bešike

Dugotrajno odlaganje vrši pritisak na mišiće mokraćne bešike i karličnog dna. Vremenom, to može da dovede do inkontinencije, odnosno nevoljnog oticanja urina iz bešike i uzrokuje poteškoće pri pražnjenju bešike.

Može da izazove infekcije urinarnog trakta

Pražnjenje bešike pomaže bakterijama koje su prirodno prisutne u urinarnom traktu da izađu iz vašeg tela. Ipak, kada zadržavate urin, bakterije počinju da se gomilaju i razmnožavaju, što može da dovede do infekcija na duge staze.

Može da izazove istezanje bešike

Obično, kada je vaša bešika puna, ona se rasteže i zatim se vraća u prvobitni oblik. Redovno uzdržavanje od mokrenja može na kraju da promeni oblik bešike, sprečavajući je da se vrati.

(MONDO)