Dijabetes tipa 1 je bolest za koju još nema leka. Stanje se reguliše primenom insulina, odgovarajućom ishranom, kontrolom šećera u krvi i redovnom fizičkom aktivnošću.

Međutim, obećavajući način lečenja dijabetesa tipa 1 jeste implantacija ćelija Langerhansovih ostrvca, koja proizvode insulin kada je potrebno, što oslobađa pacijente od čestih insulinskih injekcija. Velika prepreka u svemu tome jeste to što implantirane ćelije vremenom ostanu bez kiseonika i prestanu da proizvode insulin.

Da bi to prevazišli, inženjeri Instituta tehnologije Masačusetsa (MIT) dizajnirali su novi uređaj koji ne samo da nosi stotine hiljada ćelija koje proizvode insulin, već ima i sopstvenu "fabriku" kiseonika.

Istraživači su pokazali da kada se ugradi mišu sa dijabetesom, ovaj uređaj održava nivo šećera u krvi na stabilnom nivou najmanje mesec dana.

"Uzbuđeni smo što smo napravili ovoliki napredak i zaista smo optimisti da će ova tehnologija da pomogne pacijentima", rekao je Danijel Anderson, profesor Odeljenja za hemijsko inženjerstvo I autor studije.

Naučnici ističu da ovaj tip uređaja može da se adaptira da leči i druge bolesti kojima je potreban stalni dotok terapijskih proteina. Većina obolelih od dijabetesa tipa 1 mora stalno da prati nivo šećera u krvi i da daje sebi insulin najmanje jednom dnevno. Međutim, ovaj proces može da imitira sposobnost tela da kontroliše nivo šećera u krvi.

Kako zapravo radi ovaj inovativni uređaj? Naime, on "razbija" vodenu paru iz tela uz pomoć korišćenja membrane za razmenu protona koji se nalaze u samom uređaju. Prednost ovog uređaja je, navodi se u saopštenju MIT, jeste to što nisu potrebne nikakve žice ili baterije.

BONUS VIDEO:

Ovo su smptomi insulinske rezistencije: Poslušajte savet čuvenog endokrinologa  Kurir televizija

 (MONDO)