Za omiljeni napitak Srba, kafu, postoje brojne nedoumice. Koliko sme često da se pije, da li je dobra u kombinaciji sa mlekom ili ipak ne? Na to pitanje odgovorila je naša poznata profesorka fizičke hemije dr Svetlana Stanišić. Kako na početku kaže, odgovor jeste složen, ali je uspela da ga uprosti.

"Možete piti šta god želite i kako god želite, sve zavisi od toga šta vama prija. Kafa za sebe i mleko za sebe su korisni napici. Naime, kafa ima izvesne antioksidanse i druge fitohemikalije koje utiču pozitivno na zdravlje. Mleko takođe ima brojne hranljive materije i u suštini kada pomešamo kafu i mleko ono što je najvažnije, ne nastaju nikakvi toksični porizvodi", objasnila je doktorka.

Međutim, dodala je i negativne strane ove kombinacije. Prema njenom mišljenju, nedostatak mešanja kafe i mleka je taj što dolazi do usporenog preuzimanja hlorogene kiseline iz kafe, a ona je polifenol i deluje antioksidantno i protivupalno.

Dr Svetlana Stanišić o kafi sa mlekom
Mondo/ Stefan Stojanović 

Zato, mleko na taj način malo usporava preuzimanje korisnih materija iz kafe. S druge strane, kafa takođe smanjuje preuzimanje kalcijuma iz mleka.

"Kafa i mleko malo smetaju jedno drogom u smislu da u interakciji smanjuje se preuzimanje korisnih materija iz jednog i drugog fluida", dodala je dr Stanišić na svom Instagram profilu. Takođe istakla je jednu stvar na koju treba da obratimo pažnju. U pitanju su kalorije!

"Danas se za napitke kao što su razni šejkovi na bazi kafe koristi vrlo često punomasno mleko sa 10% mlečne masti, koje je jako ukusno. Te kalorije mogu da budu na nivou jednog obroka, to uopšte nije kafa", rekla je za kraj.

BONUS VIDEO:

Kurir TV SVETLANA STANIŠIĆ O HEMIJSKIM PROMENAMA U MESU NAKON SMRTI ŽIVOTINJE

 (MONDO)