Voćni napici obogaćeni rastvorljivim vlaknom beta-glukanom mogu sniziti nivo ukupne količine holesterola i LDL, ili "lošeg", holesterola, pokazali su rezultati istraživanja obavljenog u Holandiji.

Doktor Ronald Mensink s Univerziteta u Mastrihtu je sa kolegama pratio 25 zdravih osoba koje su pile voćne sokove obogaćene beta-glukanom iz ovsa i 22 zdrave osobe koje su pile voćni sok sa sadržajem od pet grama pirinčanog skroba koji je služio kao placebo. Sve osobe su svakodnevno konzumirale sokove tokom pet sedmica, izvestila je agencija Rojters.

Uzorci krvi su uzimani pre i posle ispitivanja radi provere sadržaja masnoća, masnih proteina i rastvorljivih masnih antioksidanata. Mereni su takodje neholesterolski steroli koji su služili kao markeri za apsorpciju holesterola, kao i latosterol kako bi se procenila sinteza holesterola.

Kod osoba u prvoj grupi je, u poredjenju sa placebo grupom, nivo holesterola snižen 4,8 odsto, a LDL holesterola 7,7 procenata.

Naučnici su takodje utvrdili da napici s beta-glukanom smanjuju apsorpciju i povećavaju njegovu sintezu, ne narušavajući pri tom nivoe rastvorljivih masnih antioksidanata.

Razlog što beta-glukan snižava nivo LDL holesterola nije poznat, ukazali su naučnici koji smatraju da je jedan od mogućih mehanizama da se beta-glukan vezuje za žučnu kiselinu ili da povećava crevnu viskoznost. To rezultira smanjenjem reapsorpcije žučne kiseline i povećanjem njenog fekalnog izlučivanja.

Kao rezultat, dolazi do povećanja sinteze žučne kiseline i izlučivanja u crevima. Sinteza holesterola u jetri se istovremeno povećava zbog povećane potrebe za holesterolom u proizvodnji žučne kiseline, zaključili su naučnici, čiji su rezultati objavljeni u američkom Časopisu za klinička ispitivanja ishrane.

(Tanjug)