Statistike pokazuju da Srbija zauzima prvo mestu u Evropi po smrtnosti od raka pluća. Svake godine oboli više od 7.000 osoba, a rak pluća odnose oko 5.000 života. Takođe, 90 odsto obolelih su pušači, a to su i drugi faktori kao što je aero zagađenje i genetska predispozicija.

Jedan od razloga zašto su brojke toliko velike jesu simptomi koji se pojavljuju, a nisu tako karakteristični. Najvažniji i najčešći simptomi raka pluća jesu: uporan kašalj, iskašljavanje sukrvičavog ispljuvka, bol u grudima pri kašljanju ili dubokom disanju, otežano disanje, upala pluća koja ne prolazi posle terapije ili upale pluća koje se ponavljaju na istom mestu, kao i gubitak apetita i telesne težine. Ti simptomi mogu biti uzrokovani i drugim oboljenjima, koja nemaju veze sa rakom, ali ako se pojavi bilo koji od njih, treba se obratiti lekaru.

Takođe, prevencija igra veliku ulogu u tome. U Srbiji srećom imamo mogućnosti za to. Skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća niskozračnim skenerima na Zapadnom Balkanu jedino se sprovodi u Vojvodini, na teritoriji Grada Novog Sada i to od pre tri godine, tačnije u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Ova vrsta skrininga omogućava da se rak pluća otkrije u ranom stadijumu.

"Problem u tome što pacijenti na pregled dolaze sa poodmaklom bolešću i to zbog toga što nisu imali nikakve simptome. Tako je od pregledanih više od 4 hiljade 300 pacijenata tom metodom, karcinom utvrđen kod njih pedeset dvoje, nažalost kod 13-oro u četvrtom stadijumu”, ističe upravnik klinike za torakalnu onkologiju, doktor Goran Stojanović za RTV.

Ukoliko se bolest otkrije ranije, a to omogućava skrining, šanse za izlečenje su veće, podseća načelnica Dnevne bolnice za hemioterapiju, doktorka Daliborka Bursać. Skrining se preporučuje osobama između 50-te i 74-te godine, kao i aktivnim i bivšim pušačima, koji imaju genetske predispozicije. Za sada je obezbeđen samo Novosađanima, pregledi su počeli u Subotici, a namera Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, koji je ceo projekat pokrenuo pre tri godine, jeste da ta dijagnostička metoda bude dostupna svim građanima pokrajine.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

BONUS VIDEO:

"KANCER SE NE RAZVIJA PREKO NOĆI" Ginekolog apeluje na sve žene da rade OVE TESTOVE: U 70 % slučajeva PAPA TEST JE NORMALAN Kurir TV

 (MONDO/T.B.)