Povišena telesna temperatura je znak da se telo bori sa infekcijom. Veliki je broj ljudi koji se žali da ne može da je spusti, bilo da je uzrok virusna infekcija, korona, grip ili infekcija bakterijama. Uz poznate lekove za obaranje temperature, važno je da poštujete određene stvari - od toga da se trudite da ostanete dovoljno hidrirani do toga da se dovoljno odmarate.

1. Ostanite hidrirani

Dehidracija je glavni neželjeni efekat temperature. Ako ste dehidrirani, možda ćete se suočiti sa:

  • plakanjem bez suza (odojčad i deca)
  • urinom tamne boje
  • smanjenom potrebom za mokrenjem
  • suvim ustima ili kožom
  • umorom
  • malaksalošću
  • žeđi

Zato je važno da pijete puno tečnosti. Sportska pića daju vašem telu potrebne elektrolite da se ponovo osećate hidrirano. Deca ne bi trebalo da konzumiraju mnogo voćnog soka, poput soka od jabuke ili bilo koje sportske napitke.

2. Jedite kada možete

Kada vaše telo ima groznicu zbog infekcije, uznemireni stomak, mučnina i nedostatak apetita su moguće pojave. Ukoliko vam je teško da jedete, nemojte sebe prisiljavati na to. Bilo bi dobro da pojedete supu koja vam takođe pomaže da ostanete hidrirani.

3. Ne utopljavajte se previše

Mnogi misle da moraju što više da se utople, čak i kad im ne prija. Ograničite slojeve ćebadi i pokušajte da se zagrejete, ali ne previše. Istuširajte se ili stavite hladne obloge na vrat, pregibe ili čelo. Ove metode neće lečiti osnovni uzrok temperature, ali mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Izbegavajte ledeno hladne kupke jer to može da izazove drhtavicu, što će povećati telesnu temperaturu.

4. Dosta se odmarajte

Prema mnogobrojnim istraživanjima, san jača funkciju imunološkog sistema. Spavajte dovoljno, a vaše telo će uraditi ostalo.

5. Uzmite lek za smanjenje temperature

Paracetamol je lek koji se najčešće koristi za smanjenje groznice uzrokovane bolestima kao što su prehlada i grip. Obično se koristi za ublažavanje blagih ili umerenih bolova, kao što su glavobolja, zubobolja ili uganuća i važi za jedno od prvih sredstava u borbi protiv temperature. Ipak, najvažnije da odete kod lekara kako biste na vreme započeli svoju terapiju.

BONUS VIDEO:

DOKTORKA GVOZDENOVIĆ OTKRILA NAJKORISNIJI TRETMAN PROTIV GRIPA: Lekari ga ne pripisuju jer je skup, A EVO KOLIKO KOŠTA Kurir televizija

(MONDO/T.V.)