"Da ne objašnjavam pojedinačno svima, na putovanju mi je pukla cista na jajniku, operisana sam i sada je sve u redu", ovako je glasila objava glumice Tijane Čurović na društvenim mrežama. Samo nekoliko dana kasnije, oglasila se i pevačica Teodora Džehverović sa sličnom porukom, da je takođe operisana zbog pucanja ciste. Zbog čega nastaju ciste, koliko su opasne i kada je operacija jedino rešenje, objasnila je u emisiji "150 minuta" na Prvoj dr Tatjana Pavlović, specijalista ginekologije.

"To je tzv. akutni adbomen gde mora hitno da se interveniše operacijom. Postoje retencione ciste jajnika. One nastaju zbog toga što se, jednostavno rečeno, mešak iz kog se oslobađa jajna ćelija u vreme ovulacije ne otvori, nego nastavi da raste. Stvori se ta folikulinska cista koja je najčešća. Ove vrste nemaju nikakav poseban značaj jer one po pravilu puknu sa sledećom menstruacijom. Najčešće ih slučajno uočimo na redovnom pregledu", rekla je dr Pavlović i objasnila kakve ciste postoje:

"Međutim, 45 odsto benignih tumora su ciste i one mogu da budu na jednom ili oba jajnika, u 15 do 20 odsto slučajeva nalaze se na oba jajnika. Mogu da budu serozne, kada imaju tanak zid, ispunjene su bistrom tečnošću, a mogu da budu i pseudomucinozne, kada su ispunjene jednom želatinskom gustom tečnošću. Obe vrste mogu da imaju izraštaje u sredini koji daju izgled kao da je pregrađena. Pseudomucinozne mogu da narastu do enormnih dimenzija. To su najveći tumori u ljudskoj vrsti. To se ekstremno retko viđa, ali takve ciste postoje", objasnila je dr Pavlović.

Kako otkrivamo ciste?

"Obično ih otkrivamo slučajno, ukoliko ne počnu da prave probleme. Zašto mogu da stvore komplikacije i da budu vrlo ozbiljne i životno ugrožavajuće? Obično pacijentkinja primeti posledicu kompresije. Pošto cista raste i zauzima prostor male karlice, a ona je koštana struktura i ne može da se širi, kako cista raste, ona pritiska debelo crevo i otežava praženjenje. Pritiska bešiku i dovodi do učestalog mokrenja. Osoba takođe pri savijanju može da oseti bol ili kao da ima nešto u stomaku. Bilo bi dobro da se tada javi na pregled", objasnila je doktorka.

Komplikacije su opasne

"Cista može da se inficira, uvrne u potpunosti ili delimično. Može da pukne i maligno da alterira. Cista je na nekoj peteljci, počne da se uvrće, prekine dotok krvi u jajnik, počinje da otiče. Stvara se izuzetno jak bol zbog kojeg osoba može da se onesvesti, ima mučninu, povraća. Tada mora hitna hirurška intervencija. Čak i kad nije skroz obmotana i kad cirkulacija nije potpuno prekinuta, nego samo delimično, mora operacija.

Cista može da se inficira. Počinje bol, mučnina, visoka temperatura, tvrd stomak, potrebna je hitna hirurška intervencija i uklanjanje žarišta. Pucanje ciste je često praćeno krvarenjem. Bol tokom pucanja može da bude tako snažan da dovodi do gubitka svesti. Javlja se mučnina, povraćanje i opet je hirurška intervencija hitna. Kad iz benigne ciste pređe u maligno, onda govorimo o karcinomima. Oni mogu da se šire i da metastaziraju. Za sve komplikacije mora hitna hirurška operacija sa otvaranjem stomaka", objasnila je dr Tatjana Pavlović.

BONUS VIDEO:

"KANCER SE NE RAZVIJA PREKO NOĆI" Ginekolog apeluje na sve žene da rade OVE TESTOVE: U 70 % slučajeva PAPA TEST JE NORMALAN Kurir TV

(MONDO/T.V.)