Nakon nedavnog nemilog događaja kada je čak 33. dece primljeno na VMA zbog trovanja alkoholom tokom žurke u beogradskom klubu "Siner", Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet radi utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja. Sa VMA potvrđeno je da je u njihovoj krvi pronađen visok procenat etanola, čak 2,8 promila, poznatijeg kao "špiritus".

Šta je trovanje širitusom i kakve posledice može da ostavi, objasnio je toksikolog dr Radomir Kovačević za K1 TV. Na početku je toksikolog dr Radomir Kovačević istakao da u našoj kulturi nema slavlja bez alkohola. Međutim, ovde je reč o posledicama trovanja alkoholom maloletne dece.

Šta je "špiriturs"?

Špiritus, poznat i kao žestoka alkoholna pića sa najvećom koncentracijom etanola.

Obično imaju sadržaj alkohola iznad 20%, što je znatno više od piva (5%) i vina (12%).

Špiritus predstavlja poseban rizik zbog visokog procenta alkohola
proizvodi se destilacijom fermentisanih tečnosti, a može da se dobije i veštačkim putem.

Istakao je da "špiritus" za koji se tvrdi da su se deca otrovala, predstavlja isti onaj medicinski alkohol koje medicinske sestre koriste za potrebe previjanja i dezinfekcije rane. U pitanju je alkohol za spoljašnju upotrebu, a nikako unutrašnju. Doktor dodaje da za unutrašnju upotrebu isključivo koriste alkoholna pića koja nastaju raznoraznim destilacijama i vrenjima voća. Mnogi su se pitali šta su to maloletnici popili, tačnije koliko jako alkoholno piće, da su sebe doveli u stadijum trovanja? 

Doktor Kovačević se osvrnuo prvo na rakiju, među kojima je najjača, u narodu poznata kao "gromovača". Ona sadrži 55 promila alkohola. Žestoka pića, poput viskija znaju da sadrže i do 40 % alkohola. Dodaje da je svaki alkohol psihoaktivna supstanca i najveći problem je dostupnost i jeftina cena, u ovom slučaju špiritusa.

"To što je kod ove dece nađeno je do 2,8 %, dok je 0,2 %  jedna čašica od 0,5 ml, to znači da su popili negde oko 14 čašica alkoholonog pića, volumne snage od negde do 45 stepeni. S obzirom da je u tim godinama organizam još uvek nerazvijen, to je veoma opasno", objasnio je dr Kovačić za K1.

BONUS VIDEO:

"DECA SU PILA KAO NAŠI BOEMI U SKADARLIJI, NISU SVESNA OPASNOSTI" Toskigolog otkrio šta može da im bude POSLE TROVANJA ALKOHOLOM Kurir TV

 (MONDO/T.B.)