Maline su izuzetno zdrave, Čak i više nego brokoli, kivi i paradajz, koji su mnogo poznatiji zbog zdravih nutritivnih sastojaka i antioksidanasa koje sadrže, zaključak je stručnjaka s Poljoprivrednog koledža u holandskom gradu Vegeningenu.
Maline su izuzetno zdrave, Čak i više nego brokoli, kivi i paradajz, koji su mnogo poznatiji zbog zdravih nutritivnih sastojaka i antioksidanasa koje sadrže, zaključak je stručnjaka s Poljoprivrednog koledža u holandskom gradu Vegeningenu.Oni tvrde da malina ima više sastojaka korisnih za zdravlje nego bilo koja druga njima poznata hrana, izvestila je agencija DPA.
Na primer, holandski stručnjaci su zaključili da ovo voće ima 10 puta više antioksidanata nego paradajz. Reč je o materijama koje neutrališu slobodne radikale, koji oštećuju ćelije i izazivaju bolest.
Jedini nedosatak malina je što nisu preterano rasprostranjeno voće. Zbog toga su holandski stručnjaci apelovali u specijalizovanom časopisu "Bio faktori" da se intenzivira aktivnost na razvoju novih sorti maline koje bi davale veće prinose, kao i onih koje bi imale "bolji ukus" zato što se, navodno, ukus ovog voća ne dopada svima.
Najbolje je jesti sveže maline, ali ako vam je ukus ovog crvenog bobočastog voća neodgovarajući, možete ih jesti sa sladoledom, šlagom, u kolačima, ali i kao slani sos uz divljač.
(MONDO)