Sendviče nema ko ne voli - od onih najklasičnijih sa namazom i šunkom, pa sve do onih sa salatama i sosevima. Sendviči su odličan izbor za početak dana, međutim nije svaki sendvič najzdraviji izbor. Doktorka Debora Li upozorila je koji sadrži više kalorija pa čak i od pice.
Jedan od omiljenih sendviča mnogih jeste onaj od belog hleba, sira, šunke, kiselih krastavaca i zelene salate. Ali ako želite da smanjite unos kalorija, to nikako nije dobar izbor, ističe dr Li.
"Nažalost, ovo nema naznaka zdravog sendviča! Za početak, to su neverovatne 404 kalorije. Ako tome dodate pakovanje čipsa (153 kalorije) i limenku gaziranog soka (139 kalorija), to znači da vaš ručak ima 696 kalorija!", objasnila je dr Li za Dejli Ekpres. Ona je otkrila koje su vrste sendviča najbolje i najgore za naše zdravlje.
Najbolji sendvič
Dr Li je otkrila da je najzdraviji sendvič onaj sa hlebom od celovitih žitarica, sa nemasnim proteinskim prelivom poput piletine, ćuretine ili ribe, kao i zdravim namazom poput humusa ili avokada.
"Dodavanje zelene salate, paradajza ili krastavca povećava sadržaj vitamina i minerala. U idealnom slučaju, ovaj sendvič napravite sami od nule sa kvalitetnim sastojcima", rekla je doktorka i preporučila hleb od kiselog testa koje sadrži prebiotike i sjajno je za zdravlje creva ili ražen ili integralni hleb zbog sadržaja vlakana.
"Svi bi trebalo da jedemo 30 grama vlakana dnevno, tako da nam konzumacija hleba bogatog vlaknima pomaže da postignemo cilj. Vlakna su ključna za osiguravanje prolaska hrane kroz creva pravilnom brzinom, za snižavanje holesterola i sprečavanje zatvora", pojasnila je.
Najgori sendvič
Dr Li je upozorila da je najgori sendvič kupljen u prodavnici, posebno ako mu je prošao rok trajanja ili rok upotrebe.
"Gotovi sendviči mogu da sadrže mnogo masti, šećera i soli. Na primer, često sadrže prelive poput majoneza sa visokim procentom masti. Kupovni hleb često ima visok sadržaj šećera i soli. Neki gotovi sendviči imaju više od 690 kalorija. Ako morate da kupite sendvič, uvek pažljivo pročitajte deklaraciju", rekla je.
"Ako pravite sendvič kod kuće, nemojte da koristite beli kupovni hleb, prelive sa visokim procentom masti, soli ili prerađenih sastojaka, kao i majoneza zbog sadržaja masti", upozorila je dr Li za kraj.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.B.)
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
"Ako nas ne motiviše Zvezda, ne znam ko će": Žocova poslednja poruka pred derbi!