Visoke temperature ne prijaju mnogima, a doktor iz Hitne pomoći Nebojša Josipović dao je nekoliko saveta kako lakše podneti vrućine i šta uraditi u slučaju pada pritiska. Kako je rekao za RTS, visoke temperature loše utiču na sve hronične bolesti, a česti su i kolapsi usled pada krvnog pritiska. Upozorava da su na velikim vrućinama prvi na udaru krvni sudovi jer se šire, a posledica toga je pad krvnog pritiska.

"Došlo je lepo vreme, znamo da se na toploti tela šire, pa se tako i krvni sudovi šire i samim tim obaraju pritisak i vrlo često taj pad pritiska dovodi do kolapsa, što se i dešavalo u povećanom broju juče u toku dana", navodi Josipović.

Šta je najbrži lek kada nam padne pritisak?

Ukoliko tokom izlaska napolju osetimo da ne možemo da hodamo, imamo osećaj da ćemo se srušiti, doktor je savetovao da popijemo neko gazirano piće.

"Najbrže bi bilo da čovek sedne, odnosno legne, podigne noge i uzme gazirano piće, kiselu vodu. Ako je kod kuće, može da uzme neki slani rastvor, pomeša vodu i so", savetvao je dr Nebojša Josipović.

Izbegavati izlaske u najtoplijem delu dana

Savetovao je i izbegavanje izlazaka u najtoplijem delu dana, između 12 i 17 časova, ukoliko je moguće.

"Posebno starija lica u tom periodu ne treba da izlaze na ulicu", napomenuo je dr Josipović.

Ukoliko, ipak, ne možete da priuštite sebi ostanak kod kuće u to vreme, obavezno sa sobom uvek nosite flašicu vode, savetovao je dr Josipović.

"Pored vode, obavezno moraju da imaju neku zaštitu za glavu, neki kačket ili šešir. Ukoliko osete neku vrtoglavicu, zujanje u ušima, najpre treba da sednu kako ne bi pali jer su pri tom padu česte i povrede - rame, kuk, glava i mogu onda da naprave sebi neke druge tegobe. Zato bi najbolji savet bio da se klone sunca u tom periodu", zaključio je dr Josipović.

BONUS VIDEO:

VRUĆINE PUNE DOMOVE ZDRAVLJA PO SRBIJI! Dr Kojić: U Kragujevcu smo juče imali 17 novozaraženih koronom, VAŽNO JE DA NAS SLUŠATE Kurir TV

(RTS/MONDO/T.V.)