Srbiju u narednih nekoliko dana očekuje tropskih 35 stepeni Celzijusa. Kako pripremiti organizam za visoke temperature, šta jesti i koliko klima uređaji mogu da budu opasni, otkrila je doktorka Milena Turubatović, lekar opšte prakse. Ona je u emisiji "150 minuta" na Prvoj objasnila na koju hranu moramo da obratimo pažnju, kao i da je izuzetno važno gde kupujemo namirnice.

"Kada nam kreću veće temperature, na prvom mestu moramo da pijemo dovoljno tečnosti, a to često zaboravljamo. Ako se ne bavimo većom fizičkom aktivnošću, treba nam 8 do 10 čaša dnevno. Obroci treba da budu laganiji i češći i to je lako jer sada imamo veliki izbor povrća i voća. I naravno, ako ne moramo da izađemo u najtoplijem delu dana, između 10 i 17 časova, da tada ne budemo napolju", rekla je doktorka i otkrila ko je najugroženiji.

"Najosetljivi su nam uvek hronični bolesnici, kao i deca i trudnice. Na hronične pacijente utiče, pogotovo oni koji su karidovaskularni, respiratorni, koji imaju astmu, hroničnu opstruktvinu bolest pluća, dijabetičari, zato što toplo vreme širi krvne sudove i može da dođe do pada pritiska. Možemo da osećamo slabost i malaksalost, ali najbitnije je da oni vode računa o unosu tečnosti, obrocima, ali i da redovno piju svoju terapiju. Ne smeju na svoju ruku da izbacuju ili dodaju lekove, već uvek u konsultaciji sa lekarom", upozorila je doktorka.

Pacijenti sa stomačnim virusima pune ambulante

"Sada, tokom leta, imamo najčešće stomačnih virusa. Treba da obratimo dodatnu pažnju na pranje voća i povrća. Moramo duže da ispiramo voće i povrće zato što te viruse najčešće prenosimo preko voća i povrća. Respiratornih virusa imamo manje u toku leta zato što više provetravamo prostorije i nismo toliko u zatvorenom prostoru. Trebalo bi da hranu kupujemo u klimatizovanim prostorijama, pogotovo mleko, meso. Ne možemo da kupujemo na ulici, to nije preporuka zato što to nisu mesta gde se drže pod odgovarajućim uslovima. Jaja se i na pijacama drže u određenim komorama koje imaju nižu temperaturu", rekla je doktorka i dodala:

"Temperature su danas mnogo više nego što su bile pre 20 ili 30 godina. Klimu treba da koristimo, ali ne treba da bude velika razlika. Ako je napolju temperatura preko 30 stepeni, unutra bi trebalo da bude oko 24, 25. Pre nego što izađemo iz kuće, trebalo bi da isključimo klimu 10 do 15 minuta kako bismo se navikli na temperaturu", savetovala je dr Milena Turubatović.

BONUS VIDEO:

VRUĆINE PUNE DOMOVE ZDRAVLJA PO SRBIJI! Dr Kojić: U Kragujevcu smo juče imali 17 novozaraženih koronom, VAŽNO JE DA NAS SLUŠATE Kurir TV

(MONDO/T.V.)