Povišeni holesterol ne izaziva simptome, zbog čega je dobio titulu "tihog ubice" - ali neki podmukli znaci mogu da se pojave na tri dela tela. Iako u početku možda neće da izaziva nikakve probleme, vremenom može da poveća rizik od brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema. To je zato što se holesterol može da se nakupi u arterijama što dovodi do začepljenja, sprečavajući krv da prođe.

Ako se ne leči, ovo može da dovede do hitnih medicinskih stanja kao što su srčani udari i moždani udari. Britanska fondacija za srce (BHF) objašnjava da se obično ne javljaju simptoma visokog holesterola.

"To je često skriveni faktor rizika, što znači da se može desiti a da mi to ne znamo dok ne bude prekasno. Zato je toliko važno da proverite nivo holesterola", dodali su.

Ali u nekim slučajevima osoba može da primeti znakove na tri dela svog tela koji su uzrokovani visokim holesterolom.

Lice

Postoje dva znaka visokog holesterola koji mogu da se pojave na vašem licu. Ksantelazme, male žute grudvice holesterola, mogu da se skupe u unutrašnjem uglu oka. Oni takođe mogu da budu znaci drugih rizika povezanih sa srčanim problemima kao što su dijabetes, visok krvni pritisak , gojaznost i pušenje. Iako su same kvržice bezopasne, važno je da ih proverite. Iz Britanske fondacije za srce kažu da je u pitanju bledo beli prsten oko obojenog dela vaše zenice.

oci
Shutterstock/goodluz 

Ruke

Vaše ruke takođe mogu da budui pogođene ksantelazmama. Ovo je stanje koje se zove ksantoma tetiva, koje može da izazove stvaranje kvržica na zglobovima. Mogu da izgledaju glatko i normalne boje kože. Specijalisti za kožu u Derm Net-u objašnjava da su u pitanju potkožni čvorići koji se polako povećavaju, koji se obično nalaze pričvršćeni za Ahilovu tetivu ili tetive preko zglobova.

Noge

Visok holesterol može da dovede do stanja koje se zove periferna arterijska bolest (PAB). To je uobičajeno stanje u kojem nakupljanje masnih naslaga u arterijama "ograničava“ dotok krvi u mišiće nogu, prema NHS.

Može da izazove znakove koji se pojavljuju na nogama:

  • Bolna bol u nogama.
  • Gubitak dlake.
  • Utrnulost ili slabost.
  • Čirevi (otvorene rane) na nogama, koje ne zarastaju.
  • Promena boje kože na nogama, kao što je bleda nego obično ili plava.
  • Mišići na nogama se smanjuju (trobe).
  • Gubitak dlake i čirevi mogu da se pojave i na stopalima.

"Simptomi PAB-a se često razvijaju polako, tokom vremena", kaže NHS.

BONUS VIDEO:

HOLESTEROL JE TIHI UBICA! Kardiolog: Opasnost se ne oseća dok ne bude kasno Da se spreči infarkt treba OBAVEZNO preduzeti ove mere Kurir televizija

 (MONDO/T.B.)